• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

domingo, 23 de febrero de 2014

...Us desitjo que sigueu giirafes...


Monsenyor Enrique Figaredo, prefecte de Battambang (Cambodja) va ser el convidat especial de les XI Jornades de Formació per a Empleats i Voluntaris d'Obres Missionals Pontifícies (OMP), dedicades a "Àsia i Oceania", que es van celebrar a Madrid del 17 al 28 de febrer. 


Als més de 140 empleats i voluntaris de OMP arribats de totes les diòcesis d'Espanya, els va dir que si els missioners tenen ànim "és perquè sabem que hi ha una rereguarda que ens cuida, ens anima i ens dóna suport".
"Som capaços de tenir il·lusió perquè tenim germans i amics que ens donen suport", ha subratllat.

En agrair la invitació per participar en aquesta Trobada al director d'OMP, Anastasio Gil , monsenyor Figaredo va desitjar als assistents "ser girafes", un símbol del lideratge i la comunicació que el prefecte de Battambang practica i desitja. Ho va explicar dient que "la girafa és l'animal terrestre amb el cor més gran (5 quilos de pes) i una visió de llarga distància que és capaç de fer que altres el segueixin quan corre a advertir un perill".
Així mateix, "el bisbe de la cadira de rodes" - com se'l coneix pel seu treball amb els discapacitats víctimes de les mines antipersona -va afirmar que "val la pena que l'Església sigui present en tots els racons del món" i "que si la nostra fe no ens porta a ser missioners no som cristians".
Respecte a la manera de comunicar la fe va dir que no es tracta de cap " estratègia", sinó que "la fe viva cal mostrar en la manera de viure i expressant-la amb tranquil·litat". No es busca " l'eficàcia", sinó "ser ferment" i "com més et ajupis, més eficàcia té el ferment, perquè així creixen les coses".
Monsenyor Figaredo fa servir la primera imatge que va veure en arribar a Cambodja (la d'un únic arbre emergint enmig d'un arrossar) per explicar la vida solitària del sacerdot catòlic en un país de 15 milions d'habitants, amb només 30.000 catòlics (60 sacerdots i tres bisbes en tota Cambodja). Aquest arbre és un signe que li serveix també per dir que quan arriba un missioner , "Déu ja hi era" , i el que el missioner fa és trobar "les maneres de presència" de Déu.
El prefecte va destacar la religiositat del poble cambodjà i com les tradicions ancestrals configuren la seva cultura. La fe catòlica les respecta i acull els seus valors, purificant el que els allunya de Crist. En aquest sentit, els processos catequètics són llargs (no menys de 3 anys), perquè cal aprendre a pregar i viure com a cristians".
"Estem treballant perquè s'estableixi l'Església", va comentar el bisbe, que succeeix a Battambang a un bisbe màrtir.

Finalment, el missioner va recordar que si és cert "el luxe asiàtic", fins a límits difícils de trobar fins i tot a Occident, també és certa "la probresa asiàtica" i va comentar que un criteri d'avaluació per seleccionar els voluntaris que l'ajuden és preguntar-los: "Quants amics pobres tens? "