• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

viernes, 1 de marzo de 2019

"Recordem els missioners que es troben en aquelles terres a l’altre costat de l’Atlàntic" Mons. Jaume Pujol Balcells

ALS QUATRE VENTS
DIA DE LES NACIONS AMERICANES
3 de març de 2019

Mons. Jaume Pujol Balcells, América continente de la esperanza, misioneros en hispanoamérica
Joan Pau II anomenava a Llatinoamèrica «el continent de l’esperança». Són països amb població jove i amb un substrat cristià que es manté molt més viu que a Europa.
Segons el Pew Research Center, hi viuen més de la meitat dels catòlics del món. De la seva població, a escala continental, el 69% són catòlics i el 19% protestants. Les creences són, doncs, cristianes i es remunten a segles enrere, quan hi van arribar els primers missioners.
El primer diumenge de març l’Església espanyola celebra el Dia d’Hispanoamèrica. Són nacions que tenen un idioma comú no sols en la llengua sinó també en els sentiments religiosos, per exemple en la devoció mariana. Una manera plàstica d’expressar-ho es troba a la Basílica del Pilar de Saragossa, on des de 1908 s’exhibeixen al costat de la Santa Capella les banderes de tots els països de l’Amèrica hispana.
En aquest diumenge recordem els missioners que es troben en aquelles terres a l’altre costat de l’Atlàntic, hereus dels que van sembrar la fe i van trobar una terra fèrtil on va arrelar la llavor de l’Evangeli.
Mons. Jaume Pujol Balcells, América continente de la esperanza, misioneros en hispanoamérica
Una de les proves de vida cristiana consistent és el floriment de la santedat, i al continent hi tenim molts exemples, des de la peruana Rosa de Lima, primera americana canonitzada en 1671, fins a sant Óscar Romero, l’arquebisbe de San Salvador elevat als altars pel papa Francesc l’any passat. Podríem citar encara sants molt populars, des del mexicà Juan Diego, primer indígena canonitzat, fins a Pere Claver o Martín de Porres.
Cal imaginar en quines condicions van portar-hi la fe els primers missioners, enfrontant no poques vegades els abusos dels colonitzadors que invocaven el Déu cristià però amb les seves actuacions no donaven testimoniatge de la doctrina de Crist.
Hem tingut el goig de veure els fruits de la sembra cristiana fins i tot en el nombre de vocacions sacerdotals i religioses. Personalment agraeixo la tasca que exerceixen en la nostra Església local sacerdots arribats d’aquestes terres americanes. Aprenen la nostra llengua catalana i s’integren a les necessitats pastorals que a Catalunya són més necessàries que mai per atendre els fidels.
Aquest diumenge també vull recordar la proximitat de la Quaresma, que comença el proper dimecres, un temps de preparació per als grans misteris de la passió i resurrecció de Jesucrist. Meditem la misericòrdia infinita de Déu que en el seu amor surt al nostre encontre i obrim-li les portes de la nostra vida. Amb això assegurarem la felicitat en aquesta terra, tot i que amb contradiccions, i en la vida eterna.
† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat
-----

A LOS CUATRO VIENTOS
DÍA DE LAS NACIONES AMERICANAS
3 de marzo 2019

Juan Pablo II llamaba a Latinoamérica «el continente de la esperanza». Son países con población joven y con un sustrato cristiano que se mantiene mucho más vivo que en Europa. 
Según el Pew Research Center, viven en ella más de la mitad de los católicos del mundo. De su población, a escala continental, el 69% son católicos y el 19 % protestantes. Las creencias son, pues, cristianas y se remontan a siglos atrás, cuando llegaron los primeros misioneros.
El primer domingo de marzo la Iglesia española celebra el Día de Hispanoamérica. Son naciones que tienen un idioma común no solo en la lengua sino en los sentimientos religiosos, por ejemplo, en la devoción mariana. Una manera plástica de expresarlo se encuentra en la Basílica del Pilar de Zaragoza, donde desde 1908 se exhiben al lado de la Santa Capilla las banderas de todos los países de la América hispana.
En este domingo recordamos a los misioneros que se encuentran en aquellas tierras al otro lado del Atlántico, herederos de quienes sembraron la fe y hallaron una tierra fértil donde enraizó la semilla del Evangelio.
Una de las pruebas de vida cristiana consistente es el florecer de la santidad y en el continente tenemos muchos ejemplos, desde la peruana Rosa de Lima, primera americana canonizada, en 1671, hasta San Óscar Romero, el arzobispo de San Salvador elevado a los altares por el Papa Francisco el año pasado. Podríamos citar aún a santos muy populares, desde el mejicano Juan Diego, primer indígena canonizado, hasta Pere Claver o Martín de Porres.
Hay que imaginar las condiciones en las que llevaron la fe los primeros misioneros, enfrentándose no pocas veces a los abusos de los colonizadores que invocaban al Dios cristiano pero que con sus actuaciones no daban testimonio de la doctrina de Cristo. 
Hemos tenido el gozo de ver los frutos de la siembra cristiana incluso en el número de vocaciones sacerdotales y religiosas. Personalmente agradezco la labor que ejercen en nuestra Iglesia local sacerdotes llegados de estas tierras americanas. Aprenden nuestra lengua catalana y se integran perfectamente en las necesidades pastorales que en Cataluña son más necesarias que nunca para atender a los fieles.
Este domingo también deseo recordar la proximidad de la Cuaresma, que comienza este próximo miércoles, un tiempo de preparación para los grandes misterios de la pasión y resurrección de Jesucristo. Meditemos en la misericordia infinita de Dios que en su amor sale a nuestro encuentro y abrámosle las puertas de nuestra vida. Con ello aseguraremos la felicidad en esta tierra, aunque con contradicciones, y en la vida eterna.

† Jaume Pujol Balcells
Arzobispo metropolitano de Tarragona y primado