Cal donar les gràcies per l'esforç de tots en aquest DOMUND
Diumenge passat 18 d'octubre es va celebrar a tot el món la Jornada Mundial de les Missions. Enguany, encara que la pandèmia ha condicionat la celebració del Domund, s’ha pogut realitzar amb èxit gràcies a la creativitat de les diòcesis catalanes, parròquies, col·legis, etc. En finalitzar la campanya, José María Calderón, director nacional d'Obres Missionals Pontifícies (OMP) –organitzadora del Domund- ha volgut donar les gràcies a tots els que han col·laborat amb les missions. També el president internacional de OMP, monsenyor Giampietro Dal Toso, ha agraït la implicació d'Espanya en aquesta Jornada, tant de la comunitat cristiana com de OMP.
“El Domund d'enguany es recordarà com el Domund del confinament o de la pandèmia”, explica José María Calderón, director nacional d’OMP. “Volem donar les gràcies a totes les persones que heu fet possible que el Domund se celebri en aquesta situació tan estranya, i que hàgiu estat generosos i compartit amb l'Església missionera els vostres donatius”.
El director nacional destaca que l'Església a Espanya és molt generosa amb el Domund, i això és possible gràcies a tantes persones que han col·laborat amb la seva oració, el seu donatiu i el seu esforç –tant particulars com col·legis i parròquies-. També agraeix als que han col·laborat amb les notícies a través dels mitjans de comunicació. “Els missioners us ho agrairan. L'Església continuarà evangelitzant gràcies al vostre treball, el vostre esforç, el vostre sacrifici”, conclou.
Agraïment als catòlics espanyols des del Vaticà
Monsenyor Giampietro Dal Tosso, president internacional d’OMP al Vaticà, no ha volgut deixar passar l'ocasió per a agrair als catòlics espanyols pel suport que donen als missioners. “És una aportació que manifesta la gran sensibilitat missionera que hi ha a Espanya”, explica en un vídeo, gravat per la corresponsal de COPE al Vaticà, Eva Fernández, des de Roma. “Hi ha moltíssims missioners i missioneres espanyols, consagrats, sacerdots i laics, que distribuïts pel món. Però són aquí perquè darrere hi ha una comunitat cristiana espanyola que és molt forta, i rep molt aquesta crida a la missió.”. Així mateix, va voler agrair l'esforç i treball que es fa des d’OMP Espanya.
Un Domund marcat per la pandèmia
En aquest any, el Domund ha estat marcat per la pandèmia. D'una banda, segons va explicar José María Calderón en la roda de premsa del Domund, les necessitats en les missions s'han “multiplicat”, no sols a nivell sanitari, sinó sobretot quant a la pobresa. I d'altra banda, les restriccions sanitàries a Espanya –reducció d'aforaments, impossibilitat de treure les guardioles al carrer…- han dificultat la celebració d'aquesta jornada com es feia tradicionalment, la qual cosa posava en risc l'ajuda que les missions reben cada any.
No obstant això, OMP España ha afrontat la situació proposant l'edició del Domund més digital, amb una pàgina web on s'oferien els testimoniatges de sis missioners en diverses parts del món d'una forma interactiva (www.domund.es). A més, ha habilitat noves maneres de donar més digitals (Bizum al 00500, targeta de crèdit, per telèfon), i ha fet una crida perquè el COVID-19 no freni el donatiu. Entre les iniciatives digitals, destaca la I Carrera virtual solidària del Domund, en la qual van participar més de 2.000 corredors en tota Espanya, que ho van explicar en xarxes socials amb l'etiqueta #CorrePorElDomund.
L'única iniciativa nacional que sí ha pogut celebrar-se –encara que amb limitacions d'aforament- ha estat l'exposició “El Domund al descobert”, que en la seva sisena edició arribava enguany a la catedral de Burgos, amb motiu del seu VIII Centenari. En el marc d'aquesta exposició, el tradicional pregó del Domund va ser pronunciat per Sr. Félix Sancho, president del club de Bàsquet Hereda Sant Pablo Burgos.