• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

jueves, 20 de octubre de 2022

“El Domund vol treure als cristians de la letargia”

A pocs dies del DOMUND

Diumenge 23 d'octubre celebrem la Jornada Mundial de les Missions, més coneguda com Domund. José María Calderón, director nacional d'Obres Misionales Pontifícies (OMP) d'Espanya ha animat als espanyols a participar aquest diumenge en la missió de l'Església, amb la seva oració i els seus donatius. Segons ha explicat en la roda de premsa de presentació de la Jornada, gràcies al Domund se sosté el treball que l'Església realitza en els 1.117 territoris de missió, on lliuren la vida missioners com Paul Schneider o Ximena Cabezas, que han compartit el seu testimoniatge.

“El Domund vol ser un crit d'atenció, una campana, que faci sortir a tots els cristians de la letargia”, ha explicat José María Calderón, director d'Obres Missionals Pontifícies Espanya, en la roda de premsa d'aquesta jornada mundial, que se celebra aquest diumenge 23 d'octubre. Calderón va explicar que, encara que la missió també cal fer-la aquí Espanya, de fet “hi ha parts del món que necessiten encara de missioners i de la nostra col·laboració”. I per això, ha demanat als espanyols la seva oració i ajuda per aquest diumenge amb el Domund, una manera de viure la catolicitat de l'Església.

“La societat espanyola és molt generosa”, va afirmar després d'explicar que és el segon país que més aporta per a les missions. No es tracta només de “almoina”, sinó que es tracta de “ser còmplices, de participar en la missió de l'Església”. Al 2021, es va poder recaptar a tot el món 63.599.419,44€, que van servir perquè el Papa pugui sostenir la presència de l'Església en els 1.117 territoris de missió que hi ha en el món. Són diòcesis que no són autosuficients, on l'Església fa un treball enorme d'evangelització –un de cada tres baptismes es realitza allí-, i de promoció social –en els últims 30 anys, s'ha obert de mitjana al dia allí dues institucions socials i sis educatives al dia-.

Amb el lema “Sereu els meus testimonis”, la Jornada del Domund 2022 vol compartir el testimoniatge dels missioners, “el rostre més bonic de l'Església”. En l'actualitat, hi ha més de 10.000 missioners espanyols pel món –el nostre país és líder-. El 54% d'ells són dones, el 55% de congregacions religioses.


“Estic complint el somni de la meva vida”

Un dels testimonis que va participar en la roda de premsa ha estat Paul Schneider, un sacerdot diocesà que porta com a missioner cinc anys a Etiòpia. Aquest sacerdot va canviar la seva parròquia de Getafe per la vall de Lagarba, en una zona rural a més de 400 km de la capital. Allí atén 120 famílies catòliques, envoltades de musulmans. “Jo vull portar la llum de l'Evangeli, presentar la misericòrdia i la bondat de Crist”.

Schneider ha explicat que, encara que els catòlics representen menys l'1% de la població, l'Església catòlica és molt estimada i reconeguda allí, gràcies al treball dels missioners, que van construir hospitals, escoles, etc. De fet, dels pocs estrangers que queden a Etiòpia des de la pandèmia i la guerra són missioners i diplomàtics. Paul Schneider ha reconegut que està desitjant viure allí molts anys allí, ja que “estic complint el somni de la meva vida, em sento molt afortunat”.

Precisament el testimoniatge dels missioners és el que va moure a Ximena Cabezas a plantejar-se ser missionera. Aquesta Missionera de Crist Jesús xilena, en conèixer a les religioses espanyoles a Santiago de Xile, va sentir que la missió era el seu destí. I encara avui, segons ha reconegut, s'emociona en parlar de la missió. Després de més de 25 anys a Àfrica –R. Sr. Congo, Camerun, Txad-, Jimena s'ha centrat especialment en la promoció de la dona.

“L'evangelització no pot anar separada de la vida diària”, explica. Per això, aquesta religiosa ha creat per a elles horts, pous, biblioteques… sempre en nom de Jesús, en coordinació amb l'Església local. I per a això ha comptat amb ajuda del Domund. “Obres Missionals Pontifícies ens ajuda moltíssim, els asseguro que l'ajuda arriba”.

Pregó del DOMUND

“El pregó és una manera de fer una ressenya d'agraïment als missioners, i un crit d'atenció que tots som missioners”, afirma José María Calderón, director d'Obres Missionals Pontifícies (OMP). Segons ha explicat, cada any una persona coneguda dona veu als missioners. I enguany s'ha triat a Tamara Falcó pel seu testimoniatge valent en els mitjans de comunicació que, segons ha explicat amb cites de diversos Papes, és un dels nous Areòpags en els quals anunciar l'Evangeli.

El director de OMP ha explicat que quan van contactar amb Tamara Falcó fa un any, ella va acceptar sense dubtar “per amor a les missions i als missioners i com un servei a l'Església”. I ha postil·lat que amb el testimoniatge valent que dona en el món en el qual es mou, és missionera. “Et nomeno missionera en els àmbits on molts no podem arribar; no estàs en les perifèries geogràfiques, però sí en les existencials”.

El nom de Tamara se suma a la llista de persones que generosament han donat veu als missioners: el cuiner Pepe Rodríguez, el club de bàsquet Sant Pau Burgos, la cantant Llum Casal, els periodistes Cristina López Shlichting, Ángel Expósito, Javier Nieves i Pilar Rahola; els polítics Manuel Pizarro i Francisco Vázquez. Tots ells van ser pregoners del Domund en edicions anteriors.