• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

martes, 24 de marzo de 2015

24 de març: Jornada d'oració i dejuni en memòria dels missioners màrtirs

Avui 24 de març se celebra a Itàlia la Jornada dels missioners màrtirs, amb el lema “Amb el signe de la creu”. El 24 de març de 1980, mentre celebrava l'Eucaristia, era assassinat Mons. Óscar Romero, bisbe de Sant Salvador. La celebració anual d'una jornada d'oració i dejuni en memòria dels missioners màrtirs, el 24 de març, s'inspira en aquell fet, tant per recordar a quants al llarg dels segles han immolat la pròpia vida proclamant el primat de Crist i anunciant l'Evangeli fins a les seves últimes conseqüències, com per recordar el valor suprem de la vida que és don per a tots. Fer memòria dels màrtirs és adquirir la capacitat interior d'interpretar la història més enllà del simple coneixement.
Creada en 1993 pel Moviment Juvenil Missioner de les Obres Missionals d'Itàlia, triant com a data l'aniversari de l'assassinat de Mons. Óscar Arnulfo Romero, la Jornada d'oració i dejuni en memòria dels missioners màrtirs arriba aquest any al seu 23 aniversari amb la perspectiva de la beatificació imminent de Mons. Romero, que tindrà lloc el 23 de maig.

La iniciativa té com a objectiu recordar, amb l'oració i el dejuni, a tots els missioners que han estat assassinats al món i a tots els agents pastorals que han vessat la seva sang per l'Evangeli. Avui s'estén a moltes diòcesis, realitats juvenils i missioneres, institucions religioses dels diferents continents.
“Molts missioners han donat la seva vida solament pel fet que, com Crist, han triat estar del costat dels pobres i els petits, perquè han viscut les Benaurances com a agents de pau i de justícia als pobles que el Senyor els ha confiat servir - escriu Michele Autuoro, Director Nacional d'Obres Missionals Pontifícies d'Itàlia, en el subsidi per a la jornada -. Així que és una jornada de la memòria, però també d'intercessió pel do de la pau i la fraternitat autèntica en el respecte per a tots...”.
En comentar el tema triat per a la Jornada d'aquest any, “Amb el signe de la creu”, Alessandro Zappala, secretari nacional per a joves, diu: “Si hi ha una cosa que uneix a tots els cristians dels cinc continents, és la creu. Un instrument de tortura i mort que durant segles ha terroritzat a tots els pobles, fins que, en aquesta creu va ser penjat el Fill de Déu, Jesús... A partir de llavors, la creu s'ha convertit en un símbol de salvació per tots perquè Jesús, morint en ella, ens ha redimit de tots els nostres pecats i de totes les nostres culpes”.
En el fullet preparat per a la celebració de la jornada estan contingudes algunes propostes d'animació: una reflexió sobre el tema, el text d'una vigília d'oració, un altre text per a un Viacrucis i una guia per a una litúrgia penitencial. Els malalts i els que sofreixen poden oferir el seu dolor per sostenir el treball dels quals treballen en tots els racons de la terra per proclamar i testimoniar l'Evangeli.
Segons les informacions recollides per l'Agència Fides, l'any 2014 han estat assassinats al món 26 agents pastorals, 3 més que l'any anterior. En els últims deu anys (2004-2013) han estat assassinats al món 230, entre ells 3 bisbes.
En el 2014 han mort de manera violenta 17 sacerdots, 1 religiós, 6 religioses, 1 seminarista, 1 laic. A Amèrica han estat assassinats 14 (12 sacerdots, 1 religiós, 1 seminarista); a Àfrica han estat assassinats 7 (2 sacerdots, 5 religioses); a Àsia han estat assassinats 2 (1 sacerdot, 1 religiosa); a Oceania han estat assassinats 2 (1 sacerdot, 1 laic); a Europa ha estat assassinat un sacerdot.
OMPRESS-ROMA (23-04-15)