• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

lunes, 20 de abril de 2015

Vocació és viure la disponibilitat per "sortir" i anar on l'Església t'envia

La Jornada de les Vocacions Natives torna amb l'ànim d'ajudar els religiosos del Tercer Món 

L'Agència cristiana de Notícies, Flama es fa ressò de la pròxima Jornada Pontificia per les Vocacions Natives. Compartim amb tots vosaltres el text de la notícia:

"Un any més, l’Obra Missional Pontifícia de Sant Pere Apòstol organitza la Jornada de les Vocacions Natives, que tindrà lloc el proper 26 d’abril a Catalunya i a la resta de l’Estat. Els diners recaptats es destinaran a ajudar en la formació i el manteniment d’aquells religiosos que avui dia treballen en territoris missionals del Tercer Món. L'edició d’enguany coincideix amb la 52a Jornada Mundial de Pregària per les Vocacions. El 37,20% de les circumscripcions de l'Església universal són territoris de missió.
El proper diumenge 26 d'abril, dia del Bon Pastor, l'Església celebra dues jornades amb referència explícita a la vocació: la 52a Jornada Mundial de Pregària per les Vocacions, i la Jornada de Vocacions Natives. A través del lema Que bo és caminar amb tu!, ambdues celebracions manifesten l'alegria de posar-se en camí a la trobada amb Déu i amb els altres, a través de la vocació. Vocació és viure la disponibilitat per "sortir" i anar on l'Església t'envia. Aquesta és la millor expressió d'una Església en "sortida" de la qual parla freqüentment el papa Francesc.
L’Obra Missional de Sant Pere Apòstol busca sensibilitzar els pobles cristians sobre les necessitats que té la gent que treballa com a religiosa al Tercer Món. Per això, al llarg de l’any promou la col•laboració espiritual i econòmica per a la formació de nous sacerdots i anima les comunitats cristianes a col•laborar amb les Esglésies joves en la formació i sosteniment de seminaristes i novicis. D’altra banda, des de cada país s’estipula anualment aquesta jornada de Vocacions Natives, dedicada a recaptar fons per a aquest objectiu solidari. A Catalunya i a l’Estat espanyol normalment se celebra el darrer diumenge d’abril.
Segons dades difoses per l'organització, el 37,20% de les circumscripcions de l'Església universal són territoris de missió. Una missió és l'establiment d'un grup religiós per propagar la seva fe en territoris nous, sovint acompanyat d'una tasca social i d'expansió de la cultura d'origen dels missioners. Tot i que el 40,58% de la població mundial viu en aquests territoris, només setze de cada cent catòlics del món hi viuen. D'altra banda, un sacerdot que actua en alguna d'aquestes zones atén, de mitjana, el triple de persones que la mitjana dels sacerdots de l'Església universal.
Tots els fons recollits per l’Obra Missional de Sant Pere Apòstol són recollits al Fons Universal de Solidaritat, que reuneix els donatius que els fidels dels 130 països posen a disposició d'aquesta Obra per atendre els Seminaris i noviciats dels Territoris de missió. Tot seguit es mostra l'origen de la totalitat de les aportacions per continents, amb alguns països significatius:



Per què se celebra la Jornada de les Vocacions Natives?

Molt sovint les vocacions que sorgeixen als Territoris de Missió tenen dificultats serioses per seguir endavant en la seva formació per problemes econòmics. És freqüent que un jove africà no pugui pagar-se els estudis del seminari; pot succeir que un convent a l’Àsia amb prou feines pugui mantenir les novícies que entren. Sant Joan Pau II, conscient de la importància d'aquestes vocacions, animava l'Església a ajudar-los: "Demano al Senyor que ningú cridat al sacerdoci o a la vida religiosa en terres de missió quedi exclòs per manca de recursos materials o econòmics". És una nova oportunitat per viure la caritat cristiana.

Quin és el seu origen? 

L'Estefania i la Joana Bigard, mare i filla, van llegir el 1889 una carta del bisbe francès de Nagasaki en què explicava que els cristians japonesos, per por a la persecució, tenien temor a acostar-se als missioners estrangers, i que això no passaria si els sacerdots fossin naturals del seu mateix país. Les dues laiques franceses comencen una gran activitat per implicar l'Església en el sosteniment de les vocacions en els Territoris de Missió. El papa Pius XI va assumir aquesta iniciativa privada com a seva i de tota l'Església, i al 1922 li va donar el caràcter de "pontifícia".
Flama, 17 d'abril de 2015