• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

jueves, 25 de junio de 2015

Les esglèsies, centres que acullen a tots

L'Església catòlica al món necessita més mans consagrades i “més maó i ciment”

" Encara que de vegades costa trobar finançament per construir una parròquia a Àfrica o a Àsia, la veritat és que, segons un informe d'un centre associat a la Universitat jesuïta de Georgetown, potser el centre universitari més prestigiós d'Estats Units, falten parròquies al món i, per descomptat, sacerdots.

CARA (Center for Applied Research in the Apostolate) porta des de l'any 1964 fent estudis científics, en els quals s'aplica la metodologia més moderna de recerca a la religió, especialment al catolicisme. Aquest informe, Catolicisme Global: Tendències & Projeccions, té com a data de publicació el 4 de juny.

Encara que el món està enmig d'una era digital en la qual moltes relacions són “virtuals”, en el cas del catolicisme això no és així. Per als fidels catòlics el més important són els sagraments, sobretot la recepció regular de l'Eucaristia, la qual cosa significa que la major part de la celebració de la fe “ocorre” en les parròquies i amb els sacerdots. Un no pot confessar-se online ni combregar sense Eucaristia. Per això, segons sosté CARA, els tres indicadors més importants de “vitalitat” per a l'Església catòlica són el nombre de catòlics, el nombre de parròquies i el nombre de sacerdots.

S'han confrontat les xifres oficials de l'Església dels anys 1980, 1990, 2000, 2010, i 2012, l'últim any del que hi ha xifres disponibles, preses del Annuarium Statisticum Ecclesiae, amb projeccions de dades estadístiques segons diversos mètodes, a més d'usar diverses enquestes i estudis internacionals.

La població catòlica mundial ha augmentat en un 57% des de 1980. A Europa aquest creixement ha estat només d'un 6% mentre que el nombre de catòlics a Àfrica s'ha ampliat menys d'un 238%. Les diferències entre ambdues zones cal atribuir-les sobretot a la diferent taxa de natalitat en aquest període. Si la tendència es manté, “podem esperar que la població catòlica mundial augmenti en prop de 372 milions de l'any 2015 al 2050. Això representaria un creixement del 29% durant aquest període i donaria com resultat una població catòlica en el 2050 d'1.640 milions”.

Des de 1980, l'Església ha tingut un augment net de més de 15.200 parròquies, la qual cosa representa un 7% de creixement. No obstant això, “amb la població creixent en un 57% durant aquest període hi ha hagut un desfasament en la construcció dels maons i el ciment de l'Església”, assenyala l'informe. En 1980 hi havia 3.759 catòlics per parròquia al món. Aquesta xifra se situa en l'actualitat en 5.541. A Àsia i Àfrica el nombre de parròquies s'ha multiplicat per dues des de 1980. A Amèrica ha augmentat en un 25%. Però per mantenir l'actual proporció de catòlics per parròquia l'any 2050, l'Església necessitaria incrementar el nombre de parròquies fins a 300.000. És a dir, falten 75.000 parròquies.

Quant als sacerdots, el seu nombre s'ha doblegat a Àfrica i Àsia entre 1980 i 2012. El nombre de catòlics per sacerdot ha passat de 5.832 a 7.227 a Amèrica. A Àfrica, amb mil ordenacions sacerdotals cada any, la situació ha millorat encara que segueix sent dolenta, passant de 9.695 catòlics per sacerdot a 7.223. A Àsia també s'han ordenat prop de 1.000 sacerdots cada any durant aquest període pel que ara té una de les millors proporcions de catòlics per sacerdot del món, 3.877, encara lluny de l'Europea, 2.177.

No obstant això, a nivell mundial el nombre de sacerdots per catòlic ha empitjorat de manera constant, dels 1.895 de 1980 als 2.965 en el 2012. En xifres netes: mentre la població catòlica augmentava en gairebé 400 milions, el nombre total de sacerdots, malgrat les nombroses ordenacions a Àfrica i Àsia, només augmentava en 713.

L'informe fa després una anàlisi de les xifres per cada continent, en el qual es reflecteixen realitats com la falta de parròquies a Àfrica on l'assistència dominical supera el 70%, o que el ràtio de catòlics per parròquia a Amèrica és de prop de 10.000. També es mostra el titànic esforç de l'Església catòlica a Àfrica, on les seves obres socials al servei de la població africana han augmentat de 7.828 en 1980 a 15.419 en el 2012.

L'informe recolza la tasca de les Obres Missionals Pontifícies pel seu suport a les necessitats de l'Església missionera. L'Obra Pontifícia de Sant Pere Apòstol centra els seus esforços única i exclusivament en les vocacions en països de missió. I quant a les Obra de la Propagació de la Fe, el famós DOMUND, el seu secretari general, el pare Ryszard Smydki, expressava en una recent entrevista que es dóna prioritat “a la construcció d'esglésies… alguna cosa al que poques agències d'ajuda donen prioritat. I això perquè són el centre. Qualsevol que hagi estat en la missió ho sap. L'església, l'edifici, és a més escola, centre comunitari, sala de trobades i reunions, centre de promoció humana… ho és tot… Són centres que acullen a tots. Una vegada que està l'església ja vindrà una ONG i posarà un pou… però com es gestionarà aquest pou segur que es discuteix a l'església ”.
OMPRESS-WASHINGTON (23-06-15)