• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

lunes, 1 de febrero de 2016

Compartint records i vivències al Japó

Visita del missioner claretià P. Marcel·lí Fonts a la missionera M. Francesca Rovira

El passat divendres el missioner claretià P. Marcel·lí Fonts va visitar a la nostra missionera M. Francesca per recordar junts els moments viscuts al Japó, tots dos com a missioners. Ella ja es troba des de fa un temps a casa, acompanyada de la seva germana, però el P. Marcel·lí encara exerceix de missioner. Aquests dies ell es troba a Valls, i per això va aprofitar l’avinentesa de la proximitat a Tarragona, per visitar a la nostra missionera. 
Us fem cinc cèntims de cadascun d'ells.


M. Francesca Rovira Carol és una senzilla Tarragonina de 96 anys, dels quals 50 els ha pasat al Japó com a missionera.
M. Francesca va néixer a Tarragona el dia 7 de Juny del any 1.920 en el si d’una família treballadora. Als pocs dies de néixer, la seva mare la va oferir al Senyor per mitjà de la Mare de Déu del Claustre de Tarragona, on la va posar sota la seva protecció.
Era la més gran dels 3 germans. De petita va viure la vida de missions a l’ambient familiar; als 16 anys  va quedar sense pare que morí a l’any 1936  per ser catòlic.
Per atzar de la vida i de la guerra civil, la Francesca per atendre a les necessitats familiars es posar a treballar de modista, si bé des de molt petita li encantava l’art.
Portada pels seus ideals d’ajudar als pobres instal•lats a la platja del Miracle i al Fortí de la Reina, junt amb altres companyes els ajudava amb roba, aliments, catequesis i amb el que podia.
El Senyor va acceptar l’ofrena i a l’any 1951 va ingressar a la Congregació de Missioneres de Crist Jesús, a Javier (Navarra). Ella no tenia preferència per cap país determinat, el seu ideal era portar la Fe on no la coneixien i fou destinada al Japó, per portar la Bona Nova als seus germans nipons i acompanyar-los en la Fe (feia poc que havien tirat la bomba atòmica a Hirosima i van demanar ajuda a les missioneres).
Mª Francesca des de 1951 va viure al Japó preferentment a Bofu i a Onoda. 
Durant aquest mig segle va deixar una sorprenent obra artística religiosa  a base d’esmalts, mosaics, vitralls, sagraris i pessebres. Japó és un país que li agrada la cultura i ella va aprofitar l’avinentesa per fer mosaic (art que desconeixien) sent una manera molt eficaç per a catequitzar, als creients i no creients que l’ajudaven, ja que el país és generalment budista-xitoista, no hi ha imatges catòliques. 
Va deixar 7 altars, murals, sagraris, vitralls i sobretot va aconseguir la construcció de pessebres (costum catalana) fent exposicions de 100 pessebres amb l’ambient dels seus països ( molts fets per ella).
Al Nadal del 2002, a la ciutat de Hiroshima, va posar la primera exposició del 100 pessebres de diversos països.
Aquesta ciutat japonesa vol ser “Símbol de la Pau “ i res millor que els pessebres per simbolitzar la Pau que Déu va porta a “tot el món” i entendre millor el sentit del Cristianisme. 
Un dels treballs que va realitzar a Simonoseki (una ciutat industrial molt gran del Japó) a l’any 2003, va ser un monument commemoratiu per honorar 450 anys de l`arribada de Sant Francesc Xavier a aquella ciutat, construït al mateix lloc on va posar els peus el Sant hi ha una pedra de marbre amb la inscripció en 3 idiomes (japonès, angles i basc) que dóna constància de l’arribada de Sant Francesc Xavier a aquesta ciutat. 
Cal remarcar que malgrat les dificultats i persecucions, el testimoni missioner que va sembrar Sant Francesc Xavier continua fructificant en el missatge cristià, amb arrels sòlides. Sent un gran testimoni en un país budista-xintoista.
També ha escrit en 3 idiomes (japonès, castellà i català) un llibre amb moltes fotografies dels pessebres de diversos països del món, titulat: “Mirada als pessebres del món”.
Les seves obres es poden resumir en aquest lema: estimar, creure, entendre i servir...
---------
El P. Marcel·lí Fonts, fill d’Artés (bisbat de Vic) ha dedicat més de 40 anys de la seva vida a a la missió a Àsia, especialment al Japó, però també ha estat formador de religiosos i religioses a Filipines, i encara ara col·labora en la formació de religioses a la Xina continental.