• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

lunes, 16 de octubre de 2017

"No estiguis tancat a res. No creguis que ja ho tens tot"

Testimoni #Domund del missioner Fill de la Sagrada Familia i reusenc: P. Josep M. Juanpere

Un pensa cada dia que allò que estàs fent, que el que t’han demanat de fer és el millor que podies fer. I en el fons del teu pensament no està canviar. Era un dia tranquil, com els altres. Estàvem en plena visita del nostre Superior General a la comunitat, i en el diàleg que vàrem tenir proposa de fer una nova fundació de la nostra Congregació de Fills de la Sagrada Família (Manyanet) a Camerún, i per sorpresa em proposa de participar-hi. Si faig una mirada retrospectiva de la meva vocació, mai havia pensat d’anar a països anomenats de missió, sempre havia pensat que la meva missió era a Catalunya, on és molt difícil poder presentar a Jesús i el seu missatge.
Com he indicat tot va començar per una proposta, seguit per la maduració de la mateixa i al final una presa de decisió de visitar el lloc, abans de fer efectiva la fundació. És en aquest viatge, crec, que comencen a néixer les il·lusions missioneres, les il·lusions per tal de poder aportar el millor de mi mateix a un lloc on, potser, fa més falta. Després he descobert que jo he rebut molt més del que jo podré donar mai. Un pensa que pot ajudar a transformar el món, que tu ho saps tot, però et dones compte de que a tot arreu hi ha de bones coses que hem d’aprendre, i també que podem aportar.
La nostra aventura va començar a Yaoundé, la capital de Camerún, el dia 29 de desembre de 2015. Per primer cop la nostra Congregació va decidir d’obrir una fundació en terres africanes. El xoc cultural és important. La llengua, les costums, la forma de fer les coses, el tipus de societat i de família, tot és diferent. Necessita un temps d’adaptació. Un temps d’encarnació en la realitat del país. Com que el nostre carisma és evangelitzar mitjançant l’ensenyament, en un diàleg amb el Sr. Bisbe de Yaoundé ens proposa de començar a treballar, a participar de la pastoral d’una escola de Secundaria. Primer dia, descobrim que hi ha “només” 3000 alumnes. Nois i noies que estan acostumats a un tarannà i a un fer diferent del nostre. Però, com a tot arreu, nois i noies que si els dones el millor de tu mateix, si els fas sentir escoltats i que estàs per ells, nois i noies que t’ajuden, t’entenen i es fan estimar. Aquí el respecte al religiós, al prevere, és molt gran, i pots caure en la temptació de pensar-te molt important, però des de la senzillesa et guanyes molts cors. Una altra cosa són els adults. En un primer moment tu vas amb les teves idees pre-concebudes, i caus en la temptació de dir: nosaltres ho fem així o aixà. Naturalment, es rebut com: un altre que ve a imposar-nos el que hem de fer, que no ens entén ni vol fer-ho. Finalment comprens que potser val més callar i començar a actuar, que s’arriba molt més a les persones pel que fas i no pel que dius. A poc a poc, la llengua no és una dificultat. A poc a poc, la forma de fer les coses comença a integrar-se. A poc a poc, vas redescobrint la primera flama que, un dia, va fer que comencessis una història d’amor, de seguiment a Jesús.
Jo puc fer una afirmació. Qui ha estat veritablement canviat en tot aquest temps he estat jo. Aquest temps en aquest país, entre aquesta gent, m’ha permès redescobrir la meva vocació, m’ha permès retrobar el Crist, m’ha permès donar-me d’una manera més profunda. La rutina en la que havia caigut, després de 25 anys de vida religiosa, ha desaparegut. Cada dia és un nou dia, cada dia et repara una nova experiència, una nova cara il·lusionada que se t’apropa, un nou rostre que t’apropa més encara al Crist.
Fins aquí una primera i profunda reflexió. També en això he canviat. No era jo una persona que deixava fluir el que pensava o el que sentia interiorment. Però algú podria preguntar-se, i amb raó, que és el que feu?
Com ja he dit tot es remunta a finals de 2015. Després de dies més àlgids i de dies més baixos ara podem dir que ja tenim un bon projecte en marxa.
A Yaoundé, estem una comunitat formada per dos religiosos, espanyols els dos, i nou aspirants (8 camerunesos i 1 nigerià). Hem pogut tenir una casa de formació tan aviat, gràcies a que les Missioneres de Nazaret (fundades també pel P. Manyanet) fa uns 50 anys que són al país i havien fet el seguiment d’alguns joves amb inquietuds vocacionals. També estem treballant en la pastoral d’una escola de secundària (d’uns 3300 alumnes), fent acompanyament a nois i noies, celebracions, dies de reflexió, etc., i amb el professorat els oferim l’escolta, i fem recessos (2 per any). Però sobretot els oferim el nostre afecte i el presentar el missatge de Jesús. Recentment hem començat també en una escola de primària, ajudant en la pastoral de la mateixa. Anem fent pressent el missatge de Natzaret en aquesta estimada terra. Els diumenges col·laborem en 2 parròquies, conjuntament amb els aspirants. És molt de treball, però fet amb amor.
La societat camerunesa és una societat en creixement. Molt jove, amb una mitjana d’edat molt baixa. Per tant en creixement i que va fent canvis poc a poc. Però també és una societat amb un fort sentit de pertinència tribal i molt arrelat en les seves tradicions. Té un gran sentit religiós, sigui quina sigui la religió que practiquen. I encara que ha d’evolucionar molt, té moltes coses que ens podrien ensenyar: no tenen por de la mort ni d’explicar-la als més petits; són molt acollidors, tot i que els manquen moltes coses; hi ha un gran sentit de respecte als més grans, etc.
En definitiva, no pots quedar indiferent quan el deixes tocar el cor. I sobretot, quan creus profundament que és la crida de Déu la que t’ha portat aquí i has de fer i donar el millor de tu en tot moment, sabent que és Ell qui treballa en tu i per mitjà teu.
Finalment una crida: “Sigues valent, la missió t’espera”, fent meu el lema del Domund d’aquest any. No estiguis tancat a res. No creguis que ja ho tens tot. No creguis que no pots donar res més. Aportar el missatge del Crist, i sobretot viure’l, és de valents. No pensis, tampoc, que la missió és només en els països anomenats de missió, potser la teva missió és de viure el missatge de Jesús allà on ets. I, veritablement, potser és més de valents de fer-ho a casa nostra que aquí, a Camerún.
Ànims a tots. I no deixeu mai de pregar per nosaltres, tots els que estem aportant la presència de Déu en altres terres, com nosaltres no deixem de pregar per vosaltres.

Josep M. Juanpere, SF
----------------------------------------
Uno piensa, normalmente, que lo que haces cada día, que lo que te han pedido que hagas es lo mejor que puedes hacer. Y en lo hondo de tu ser no hay ninguna intención de cambiar. Era un día como los demás. Teníamos la visita de nuestro Padre General en nuestra comunidad, y en el diálogo que entablamos expone la idea de realizar una nueva fundación de la Congregación, Hijos de la Sagrada Familia (Manyanet), en Camerún. Mi sorpresa fue que me invitaba a participar de esa fundación. Si hecho una mirada retrospectiva a mi vocación, nunca había ni pensado ni imaginado en ir a países llamados de misión, siempre había creído que mi misión estaba en Cataluña, donde, por añadido, es ya de por sí difícil poder presentar a Jesús y su mensaje.
Como he dicho anteriormente todo comenzó con una proposición, seguido por la maduración de la misma y al final la toma de decisión de visitar el lugar, para poder estudiar la viabilidad de la fundación. Es en este viaje, creo, que empiezan a presentarse en mi la ilusión misionera, la ilusión de poder dar lo mejor de mí en su sitio dónde, seguramente, hacía más falta que dónde estaba anteriormente. Con el tiempo he descubierto que he recibido mucho más de lo que yo podré jamás dar. Uno piensa que puede ayudar a transformar el mundo, que lo sabe todo, pero aprendes que en todos los lugares hay nuevas y buenas cosas para interiorizar, para aprender, y también que podemos aportar.
Nuestra aventura empieza en Yaoundé, capital de Camerún, el 29 de diciembre de 2015. Por primera vez la Congregación decidió abrir una fundación en tierras africanas. El choque cultural es importante. La lengua, las costumbres, la forma de hacerlo todo, el tipo de sociedad y de familia, todo es diferente. Es necesario un tiempo de adaptación. Un tiempo de encarnación en la realidad del país. Como que nuestro carisma se centra en evangelizar mediante la enseñanza y formación de los niños y jóvenes, en un diálogo con el Obispo de Yaoundé nos propone de empezar a trabajar, a participar en la pastoral de un colegio de secundaria. El primer día, descubrimos que “solamente” hay 3000 alumnos. Chicos y chicas acostumbrados a un quehacer diferente al nuestro. Pero, como en todas partes, chicos y chicas que, si das lo mejor de ti mismo, si haces que se sientan escuchados y que estás por ellos, te ayudan, te entienden y se hacen querer. Aquí, el respeto al religioso, al sacerdote, es muy grande, y hasta puedes caer en la tentación de sentirte muy importante, pero es desde la sencillez como puedes ganarte todos los corazones. Otro mundo es con los adultos. En un primer momento tú vas con tus ideas preconcebidas y caes en la tentación de decir: nosotros los hacíamos de esta manera o de la otra. Naturalmente, es recibido como: otro que quiere imponernos aquello que tenemos que hacer, que no nos entiende ni quiere hacerlo. Finalmente llegas a la conclusión que es mejor callarse en muchos momentos y empezar a actuar, ya que es de esta manera cómo podemos llegar más fácilmente a las personas, se llega más por lo que haces que por lo que dices. Con el tiempo la lengua no es una dificultad. Con el tiempo empiezas a integrar la forma de hacer las cosas. Con el tiempo se redescubre la llama primera que, un día, hizo que empezara una historia de amor, de seguimiento de Jesús.
Puedo afirmar una cosa. El que ha sido verdaderamente cambiado en todo este tiempo he sido yo. El tiempo pasado en este país, entre esta gente, me ha permitido redescubrir mi vocación, me ha permitido reencontrar a Cristo, me ha permitido darme de una manera más profunda. La rutina, en la que había caído después de 25 años de vida consagrada, ha desaparecido. Cada día es diferente, cada día nos ofrece una nueva experiencia, una nueva cara llena de ilusión que se acerca, un nuevo rostro que te acerca más todavía a Cristo.
Hasta aquí una primera y profunda reflexión. Hasta en esto he cambiado. Yo no solía dejar fluir mis pensamientos, lo que siento interiormente. Alguien podría preguntarse, con toda la razón, pero ¿a qué os dedicáis?
Como ya he comentado nos tenemos que remontar a finales de 2015. Después de grandes altibajos, grandes pruebas y grandes alegrías, podemos afirmar que tenemos un buen proyecto en marcha.
En Yaoundé estamos una comunidad formada por dos religiosos, españoles los dos, y nueve aspirantes (8 cameruneses y 1 nigeriano). Hemos podido formar una Casa de Formación tan pronto debido a que las Misioneras de Nazaret (fundadas también por el P. Manyanet) hace unos 50 años que están en este país, y es gracias al trabajo que ellas habían hecho de seguimiento de chicos con inquietudes vocacionales que lo hemos podido hacer. También estamos trabajando en la pastoral de un colegio de secundaria (unos 3300 alumnos), haciendo acompañamiento a chicos y chicas, celebraciones, jornadas de reflexión, etc., y con el profesorado a los que les ofrecemos espacios de escucha y con los que hacemos dos retiros por año. Pero, ante todo, les ofrecemos nuestro afecto y les presentamos el mensaje de Jesús. Recientemente hemos empezado a trabajar en una escuela de primaria, ayudando también en la pastoral de la misma. Vamos haciendo presente el mensaje de Nazaret en esta querida tierra. Los domingos colaboramos en dos parroquias, conjuntamente a los aspirantes. Es mucho trabajo, pero hecho con amor.
La sociedad camerunesa es una sociedad en crecimiento constante. Muy joven, con una media de edad muy baja. En crecimiento y que, poco a poco, va haciendo avances y cambios fundamentales. Pero también es una sociedad con un gran sentido de pertenencia tribal, muy enraizado en sus tradiciones. Tienen un gran sentido religioso, sea cual sea la religión que practiquen (cristiana, musulmana, sectas, animista…). Y, aunque tiene que evolucionar en muchos sentidos, tiene muchas cosas que nos podrían enseñar: no tienen ningún miedo de la muerte ni de presentarla a los más pequeños; son muy acogedores, aunque les falte de todo; tienen un gran sentido del respeto a los mayores, etc.
En definitiva, no puedes quedar indiferente cuando les dejas entrar en tú corazón. Y, ante todo, cuando crees profundamente que es el designio de Dios el que te ha traído hasta aquí, y, por lo tanto, debes de hacer y dar lo mejor de ti mismo en todo momento, sabiendo que es Él el que está trabajando en ti y por ti.
Para terminar una llamada: “sé valiente, la misión te espera”, haciendo mío el lema del Domund de este año. No te cierres a nada. No creas que ya lo tienes todo. No creas que no puedes dar más de ti mismo. Llevar el mensaje de Cristo, y sobre todo vivirlo, es de valientes. No pienses, tampoco, que la misión es tan solo en los países llamados de misión, a lo mejor tu misión es la de vivir el mensaje de Jesús allá dónde te encuentres ahora. Y, verdaderamente, puede ser que sea más de valientes hacerlo en nuestro país, en la vieja Europa, que en estas tierras de Camerún.
Ánimos a todos. No dejéis nunca de rezar por nosotros, todos aquellos que estamos llevando la presencia de Dios en tierras lejanas, como nosotros no dejamos de rezar por vosotros.

Josep M. Juanpere, SF