• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

viernes, 19 de octubre de 2018

Carta Sr. Arquebisbe amb motiu del #DOMUND

DOMUND PER A CANVIAR EL MÓN

El lema d’aquest any per a la jornada del Domund, que se celebra aquest diumenge, sembla una mica pretensiós o irreal: «Canvia el món»

DOMUND, Arquebisbe de Tarragona, Full Dominical Tarragona
Com canviar-lo? La història ha vist passar un sens fi de reis i filòsofs, de científics i artistes, de diplomàtics i militars… i el món a vegades ha anat millor i altres ha anat pitjor. Considerat humanament podríem pensar que no té solució i que l’anhel de felicitat i de pau que hi ha en tot cor humà és només un ideal inassequible.
El papa Francesc, en el seu missatge per a aquesta jornada, hi dona la clau: el món canviarà no per l’esforç a l’hora de canviar estructures, sinó per una renovació sincera del nostre cor. En aquest sentit escriu als missioners: «No tenim un producte per vendre […], sinó una vida per comunicar: Déu, la seva vida divina, el seu amor misericordiós, la seva santedat.»
Afegeix el Papa: «No es tracta simplement de replantejar les motivacions per a millorar el que ja feu. La conversió missionera de l’Església requereix santedat personal i creativitat espiritual. Per tant, no sols cal renovar allò vell, sinó permetre que l’Esperit Sant creï allò nou.
DOMUND, D. Anastasio Gil, Full parroquial Tarragona, Església de Tarragona
Anastasio Gil, recentment difunt, que ha estat director de les Obres Missionals Pontifícies a Espanya, recorda en referència a això que fa un segle Benet XV, en la seva carta apostòlica Maximum illud, ja denunciava la necessitat de canviar els cors per així canviar el món. És d’on parteix també avui Francesc, el qual amb freqüència pregunta als bisbes que el visiten: «Quantes hores al dia resa vostè?»
Aquesta anècdota entronca amb una altra de santa Teresa de Calcuta. Un periodista que havia passat alguns dies observant la feina de la seva institució, abans d’acomiadar-se va tenir ocasió de parlar amb la fundadora i li va dir: «És admirable el que vostès fan, però per què no retallen tant de temps de resos davant la magnitud de la tasca que tenen entre mans?» La mare Teresa va contestar: «Gràcies pel que diu de la nostra tasca, però vostè no ha entès res.»
DOMUND, Full parroquial Tarragona, Església de Tarragona
La tasca missionera no sols es realitza lluny de casa, on els nostres missioners fan un treball tan admirable; també som missió a les nostres llars, amb les nostres famílies, en els ambients de treball, a les parròquies i moviments, entre els més pobres, compartint els nostres béns amb ells a imitació de les comunitats cristianes primitives.
Amb aquest comportament, sorgit de dins, nascut del cor, «per contagi», com diu el Papa, canviarem el món. Aquesta tasca no és hercúlia, sinó possible, perquè la santedat de vida no és pròpia de gimnastes espirituals capaços de guanyar un campionat, sinó de totes les persones, ja que a tots ens ha cridat Déu a ser sants.
† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

----------------------------

DOMUND PARA CAMBIAR EL MUNDO 
21 de octubre 2018

El lema de este año para la jornada del Domund, que se celebra este domingo, parece un poco pretencioso o irreal: «Cambia el mundo».
¿Cómo cambiarlo? La historia ha visto pasar un sinfín de reyes y filósofos, de científicos y artistas, de diplomáticos y militares… y el mundo a veces ha ido mejor y otras ha ido peor. Considerado humanamente podríamos pensar que no tiene solución y que el anhelo de felicidad y paz que anida en todo corazón humano es solo un ideal inasequible. 
El Papa Francisco, en su mensaje para esta jornada, da la clave: el mundo cambiará no por el esfuerzo en cambiar estructuras, sino por una renovación sincera de nuestro corazón. En este sentido escribe a los misioneros: «No tenemos un producto que vender (…), sino una vida que comunicar: Dios, su vida divina, su amor misericordioso, su santidad.»
Añade el Papa: «No se trata simplemente de replantear las motivaciones para mejorar lo que ya hacéis. La conversión misionera de la Iglesia requiere santidad personal y creatividad espiritual. Por lo tanto, no solo renovar lo viejo, sino permitir que el Espíritu Santo cree lo nuevo.»
Anastasio Gil, recientemente fallecido, que ha sido Director de las Obras Misionales Pontificias, recuerda en referencia a esto que hace un siglo Benedicto XV, en su carta apostólica Maximum illud, ya denunciaba la necesidad de cambiar los corazones para así cambiar el mundo. Es de donde parte también hoy Francisco, quien con frecuencia pregunta a un obispo de los que le visitan: «¿Cuántas horas al día reza usted?»
Esta anécdota entronca con otra de Santa Teresa de Calcuta. Un periodista que había pasado algunos días observando el trabajo de su institución, antes de despedirse tuvo ocasión de hablar con la fundadora y le dijo: «Es admirable lo que ustedes hacen, pero ¿por qué no recortan tanto tiempo de rezos ante la magnitud de la tarea que tienen entre manos?» La madre Teresa contestó: «Gracias por lo que dice de nuestra labor, pero usted no ha entendido nada.»
La tarea misionera no solo se realiza lejos de casa, donde nuestros misioneros hacen un trabajo tan admirable; también somos misión en nuestros hogares, con nuestras familias, en los ambientes de trabajo, en las parroquias y movimientos, entre los más pobres, compartiendo nuestros bienes con ellos a imitación de las primitivas comunidades cristianas.
Con este comportamiento, surgido de dentro, nacido del corazón, «por contagio», como dice el Papa, cambiaremos el mundo. Esta tarea no es hercúlea, sino posible, porque la santidad de vida no es propia de gimnastas espirituales capaces de ganar un campeonato, sino de todas las personas, ya que a todos nos ha llamado Dios para ser santos.

† Jaume Pujol Balcells
Arzobispo metropolitano de Tarragona y primado