• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

sábado, 5 de noviembre de 2016

OBRES MISSIONALS PONTIFÍCIES

OBRES MISIONALES PONTIFÍCIES (OMP)


Què són?

Les Obres Missionals Pontifícies són una institució de l'Església universal i de cada Església particular, sorgides amb l'objectiu de recolzar l'activitat missionera a les regions i àmbits no cristians. 
Tenen la finalitat d'encoratjar la consciència missionera del Poble de Déu, així com d'afavorir la cooperació entre les Esglésies per mitjà de l'oració, el recíproc intercanvi de vocacions missioneres i l'ajuda material de les comunitats cristianes en favor dels més necessitats.
El seu objectiu principal és ajudar a la primera evangelització, sense excloure la col·laboració en la promoció integral dels pobles en desenvolupament.

Objectius Generals
  • Informar sobre la vida i les necessitats de la Missió de l'Església.
  • Animar-nos a pregar, tots units, perquè segueixi anunciant-se l'amor de Déu.
  • Recordar-nos que tots som responsables de la Missió de l'Església i hem de ser generosos.
  • Estimular-nos per “enganxar-nos” a aquesta aventura d'anunciar l'Evangeli.

Campanyes

Domund - Jornada Mundial de les Missions 

L'Obra de la Propagació de la Fe és una institució universal de col·laboració amb l'acció missionera de l'Església a través de la pregària, el sacrifici, la promoció de les vocacions missioneres i l'ajuda econòmica.
Per suscitar l'interès i la responsabilitat de tots els catòlics en aquest sentit, aquesta Obra dóna a conèixer l'activitat evangelitzadora —d'anunci, acció caritativa i promoció humana— que desenvolupa l'Església als anomenats territoris de missió. Aquesta tasca d'animació s'orienta a promoure les diferents formes de cooperació espiritual i material amb les missions, i a encoratjar l'enviament de personal apostòlic per l’evangelització del món.
L'Obra de la Propagació de la Fe celebra la seva Jornada, coneguda a Espanya amb el nom de DOMUND, el penúltim diumenge del mes d'octubre.

Infància Missionera

L'Obra de la Infància Missionera constitueix “una veritable xarxa de solidaritat humana i espiritual entre els nens dels antics i nous continents” (Sant Joan Pablo II). En ella “els nens ajuden als nens” en un donar i rebre recíprocs.
Es tracta d'un important recurs formatiu, orientat al fet que els nens aprenguin a participar d'una manera activa i concreta en l'anunci de la Bona Notícia. Amb la seva oració, els seus oferiments personals, la seva col·laboració econòmica i la seva obertura a la possible vocació missionera, els nens posen el seu granet de sorra per transformar el món amb el missatge alegre i esperançador de l'Evangeli i experimenten el que és ser “petits missioners”.
A Espanya aquesta Obra celebra la seva Jornada el quart diumenge de gener, com a impuls a les activitats que es desenvolupen en les diòcesis al llarg de tot l'any.
Cada any es presenta la jornada sota un lema. Entorn d'aquesta jornada s'organitza l'activitat de Sembradores d'Estels al voltant del Nadal.

Vocacions Natives - Sant Pere Apòstol

L'Obra de Sant Pere Apòstol sensibilitza al poble cristià sobre la importància de les vocacions sacerdotals i religioses sorgides a les Esglésies joves; també, sobre la necessitat de vetllar per elles —mitjançant beques i sostenint seminaris i centres de formació— perquè puguin disposar dels recursos materials sense els quals no podrien seguir endavant.

En suscitar en les nostres comunitats un corrent d'oració, sacrifici i solidaritat en favor de les vocacions natives de les Esglésies de recent evangelització, aquesta Obra contribueix a la consolidació d'aquestes Esglésies, que requereix l'existència de clergat, religiosos i religioses autòctons suficients.

A Espanya l'Obra de Sant Pere Apòstol celebra la seva Jornada anual l'últim diumenge d'abril, sota la denominació de Jornada de les Vocacions Natives i coincidint amb la Jornada de Pregària per les Vocacions.

Aquesta ajuda també es pot realitzar a través de beques:
  • Col·laborant amb una beca completa, 6 anys de formació d'un seminarista, amb 2000€
  • Una mitja beca, són tres anys de formació d'un futur sacerdot amb 1000€
  • Un curs acadèmic d'un seminarista amb 350€

Se celebra el primer diumenge de maig, encara que amb incidència durant tot el mes.

Organització de les OMP
Organització a nivell universal

Les OMP depenen directament del Papa, qui exerceix la seva autoritat sobre les Obres Missionals Pontifícies mitjançant la Sagrada Congregació per l’Evangelització dels Pobles (Estatuts Cap. II, No. I). Encara que dependents d'ella (de la Sagrada Congregació per l’Evangelització dels Pobles), les Obres Missionals Pontifícies conserven la seva autonomia i es regeixen per Estatuts propis (Estatuts OMP; Cap. II No. 2). 

Un Comitè suprem vetlla perquè cadascuna de les Obres Missionals Pontifícies es desenvolupi constant i eficaçment en la seva pròpia esfera d'acció i dirimeix les dificultats que puguin sorgir entre ells (Estatuts OMP, Cap. II, No. 3). 

Les Obres Missionals Pontifícies... estan dirigides per un Consell Superior únic que resideix a Roma, en la Sagrada Congregació per l’Evangelització dels Pobles (Estatuts OMP, Cap. II, No. 4). 

“Aquest Consell Superior es compon dels següents membres: 

• El President; 
• Els Secretaris Generals de les quatre Obres Missionals Pontifícies; 
• Els Sub-secretaris del Consell per als assumptes públics de l'Església, de la Sagrada Congregació per als Bisbes i de la Sagrada Congregació per a les Esglésies orientals; 
• Els Directors Nacionals de la Propagació de la Fe, de la Infància Missionera, de Sant Pere Apòstol i de la Unió Missional; 
• Eventualment, d'alguns consellers nomenats amb títol especial per la Sagrada Congregació per l’Evangelització dels Pobles” (Estatuts, Cap. II, No.4). 

“Cadascuna de les quatre Obres té un Secretariat Internacional, dirigit per un Secretari General, nomenat per la Sagrada Congregació” (Estatuts OMP, Cap. II, No. 4i). 


Organització a cada País

A cada país es constitueix un Consell Nacional i una Direcció nacional de les quatre Obres, amb un Director Nacional com a responsable. Aquest  és designat per la Sagrada Congregació per l’Evangelització dels Pobles a proposta de la Conferència Episcopal local, per un període de cinc anys... El Director Nacional és el representant oficial de les Obres Missionals Pontifícies davant la Conferència Episcopal local” (Estatuts OMP; Cap. II No. 5o).

El Consell Nacional de les OMP està compost per: 

• el Director Nacional, 
• els Secretaris Nacionals de les diverses Obres 
• els Directors Diocesans o dels Delegats d'aquests, quan el nombre dels Directors Diocesans és massa elevat. 

El Consell Nacional pot estar format també de diversa manera, sempre que estiguin representats en ell de manera equilibrada membres dels serveis nacionals i dels Secretaris diocesans (Estatuts OMP, Cap. II No. 5b).

El Consell Nacional pot elaborar reglaments més detallats per a la bona organització del seu treball i de les activitats de les Obres (Estatuts OMP, Cap. II No. 5h).

Donat el caràcter episcopal de les Obres Missionals Pontifiques, els Consellers Nacionals procuraran que les seves activitats s'integrin en la pastoral missionera diocesana i interdiocesana de conjunt per assegurar unitat i desenvolupament harmònics. Encara conservant una activitat pròpia, les Obres Missionals Pontifícies evitaran actuar al marge de la vida pastoral de les diòcesis i crear estructures paral·leles. Seguiran les orientacions generals donades per la Comissió Episcopal de Missions (Estatuts OMP, Cap. II, No. 5i).

En el si del Consell Nacional, la Direcció nacional té la funció d'estimular la reflexió comuna, suggerir iniciatives a prendre, proposar orientacions generals a seguir, coordinar i dirigir les activitats de tots (Estatuts OMP, Cap. II, No. 7). 

Organització a cada Diòcesi

A cada Diòcesi, el Bisbe nomenarà, preferiblement després d'haver escoltat al Director Nacional, un director Diocesà de les OMP, que sigui el mateix –si és possible- per a les quatre Obres. És oportú que sigui nomenat per a un període de cinc anys; el seu mandat és renovable. És també desitjable que aquest Director sigui al mateix temps el Delegat Episcopal de Missions. En el cas que l'ordinari nomenés un Delegat Episcopal divers, aquest haurà de donar la seva més àmplia ajuda al Director Diocesà en el desenvolupament de la seva tasca (Estatuts OMP, Cap. II no. 6o). 

El Director Diocesà, assistit pels seus col·laboradors, està al servei del Bisbe per ajudar a donar-li una obertura missionera universal a la pastoral diocesana (Estatuts OMP, Cap. II No. 6b). 

Segons les possibilitats de cada Església particular s'establiran els Secretariats Diocesans, delegacions o equips missioners per a cadascuna de les Obres.

Cada Església particular ha d'establir una relació positiva amb les Obres Missionals Pontifícies, les quals han de tenir un responsable eficaç i el suport de l'Església particular” (SD No.728).

Publicacions 

Web
OMP Espanya: https://www.omp.es/