• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

martes, 24 de septiembre de 2019

“Un cor missioner coneix els límits, però no es queda en ells. Es fia de la força de Déu”. Mons. Carlos Osoro, cardenal arquebisbe de Madrid

Diumenge es va clausurar el Congrés Nacional de Missions, que ha reunit a més de 400 persones a la seu dels Jesuïtes, del carrer Maldonado de Madrid per a reflexionar sobre la missió ad gentes.

L'esdeveniment, aposta principal d'Obres Missionals Pontifícies (OMP) Espanya de cara al Mes Missioner Extraordinari d'octubre de 2019, ha aportat idees innovadores en l'àmbit missioner, i ha estat un exercici de comunió de les diverses institucions missioneres. Amb ell es dóna el tret de sortida d'aquest octubre extraordinari, convocat pel Papa Francesc per a tothom, i que se celebrarà a totes les diòcesis espanyoles.


“Aquest Congrés ha aportat l'aspecte teològic d'aquest Mes Missioner Extraordinari” va explicar José María Calderón, director nacional d'OMP, a la clausura del Congrés. “La teologia és ciència, i cal posar-la al servei de les persones, de l'Església i de la Missió. Per això, agraeixo l'esforç que han fet tots els ponents d'acostar la teologia de la missió a tots els cristians”, va afirmar. Calderón va explicar que quan va a OMP internacional a Roma, va orgullós per representar a un país missioner com Espanya. “Els demano als bisbes que no deixin d'animar la missió en les nostres diòcesis espanyoles”.

“Aquest congrés ha estat una cosa extraordinària per a vosaltres, que l'heu viscut, i per a tota l'Església”. El cardenal arquebisbe de Madrid, monsenyor Carlos Osoro, va destacar a la clausura que el Congrés Nacional de Missions recull el desig del Papa Francesc, de viure nova etapa evangelitzadora que es plasmi en totes les activitats que faci l'Església. Va afirmar que cal fer un procés de discerniment i reforma per a assumir el nou estil evangelitzador, malgrat les limitacions. “Un cor missioner coneix els límits, però no es queda en ells. Es fia de la força de Déu”. Així mateix, va animar a buscar nous camins per a portar a Crist a la gent. “El ‘sempre es va fer així’ no val per a anunciar l'Evangeli”. Monsenyor Osoro va destacar la generositat de l'Església espanyola en totes les seus vessants –en vocacions missioneres, en oració, en donatius-. “Tant de bo aquest Mes Missioner Extraordinari serveixi perquè continuem adonant-nos que la nostra ajuda, és important per a les esglésies joves”.

Monsenyor Ricardo Blázquez, arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, va presidir l'Eucaristia de clausura, que va ser retransmesa per la 2 de RTVE. Va reafirmar la vigència de la carta apostòlica Maximum Illud -el centenari de la qual celebra el Mes Missioner Extraordinari-, que va separar la missió del colonialisme i va impulsar la formació de les vocacions natives i colonialisme. Després d'explicar que la missió està en el cor de l'Evangeli, va defensar que els missioners no són espontanis, sinó enviats, i responen a una crida. “Hem de conviure amb Jesús, si no perdrem l'impuls apostòlic”. Així mateix, el president de la CEE va advertir que el dret a la llibertat religiosa “no pot significar mai un amortigüament de la dimensió missionera”. Va animar als missioners a anunciar a Crist amb alegria, sense imposar la fe a ningú.

Grans idees del Congrés

A través de cinc ponències, onze comunicacions i tres taules rodones, (enllaç vídeos de les ponències) el congrés ha recollit, des de diversos punts de vista, arguments sobre l'actualitat de la missió. La idea unànime ha estat que la missió està en l'ADN del cristià: no cal esperar un temps perquè l'Església sigui missionera, sinó que ho és des del principi, i si no, no és Església. Per això, quan es parla de la missió, es parla de l'Església. “El que està en joc no és el futur de les missions, sinó el futur de l'Església”, va explicar el teòleg Eloy Bueno, qui va mostrar que la missió precedeix a l'Església: tota diòcesi existeix perquè un missioner la va fundar.

S'ha reivindicat així mateix la importància del missioner ad gentes (fora del seu país) i ad vitam (amb un compromís permanent). Els missioners són un testimoniatge per a tota l'Església que recorda a tots els cristians que, pel baptisme, estan cridats a anunciar a Crist. Tot això en una pluralitat de carismes, en comunió, per a arribar fins els confinis de la terra. “Déu ha posat la salvació del món a les nostres mans”, va afirmar monsenyor Vittorino Girardi, bisbe emèrit de Tilarán (Costa Rica)

Presència de la diòcesis en el congrés 
La diòcesis de Tarragona va estar representada per diverses persones que amb la seva presència donen tret de sortida al que serà el Mes Missioner Extraordinari a la nostra petita diòcesis:
A la imatge (d'esquerra a dreta) podem veure a algunes de les participants:
L'Ana González responsable de la Delegació de Missions de Tarragona; a P. Agustín Goytisolo, jesuïta a Burkina Faso per un temps, però ara està a Barcelona; la Gmna. Mercé García Hurtado, missionera de la Caritat de Santa Ana (comunitat de Vilaseca);  la Gmna. vedruna Teresa Roig, natural de La Secuita i finalment la Gmna. Amparo de la Calle, missionera també vedruna i en destí a Perú.