• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

viernes, 10 de enero de 2020

Paraules del Papa Francesc en motiu de la propera campanya Pontifícia d'Infància Missionera

“VAIG SER FORASTER…”

Papa Francesc

Papa Francisco, Infancia Misionera, obras misionales pontificias, emigrantes, Sagrada Familia, refugiados,

Tres textos del papa Francesc ens ajuden a aprofundir en les claus que ens proposa enguany Infància Missionera. A Egipte, amb Maria i Josep, també Jesús va ser foraster, com tants emigrants i refugiats del nostre món. L’allotgem?



En aquell temps… i en els nostres dies

“L'Evangeli ens presenta a la Sagrada Família pel camí dolorós del desterrament, a la recerca de refugi a Egipte. Josep, Maria i Jesús experimenten la condició dramàtica dels refugiats, marcada per por, incertesa, incomoditats (cf. Mt 2,13-15.19-23). Lamentablement, en els nostres dies, milions de famílies poden reconèixer-se en aquesta trista realitat. Gairebé cada dia la televisió i els diaris donen notícies de refugiats que fugen de la fam, de la guerra, d'altres perills greus, a la recerca de seguretat i d'una vida digna per a si mateixos i per a les seves famílies.

Papa Francisco, Infancia Misionera, obras misionales pontificias, emigrantes, Sagrada Familia, refugiados,
En terres llunyanes, fins i tot quan troben treball, no sempre els refugiats i els immigrants troben autèntic acolliment, respecte, estima pels valors que porten amb si. Les seves legítimes expectatives xoquen amb situacions complexes i dificultats que a vegades semblen insuperables. Per això, mentre fixem la mirada en la Sagrada Família de Natzaret en el moment en què es veu obligada a fugir, pensem en el drama dels immigrants i refugiats que són víctimes del rebuig i de l'explotació, que són víctimes del tràfic de persones i del treball esclau. Però pensem també en els altres «exiliats»: jo els diria «exiliats ocults», aquests exiliats que poden trobar-se en el si de les famílies mateixes: els ancians, per exemple, que a vegades són tractats com a presències que destorben. Moltes vegades penso que un signe per a saber com va una família és veure com es tracta en ella als nens i als ancians.
Jesús va voler pertànyer a una família que va experimentar aquestes dificultats, perquè ningú se senti exclòs de la proximitat amorosa de Déu. La fugida a Egipte causada per les amenaces d'Herodes ens mostra que Déu és allí on l'home està en perill, allí on l'home sofreix, allí on fuig, on experimenta el rebuig i l'abandó; però Déu està també allí on l'home somia, espera tornar a la seva pàtria en llibertat, projecta i tria en favor de la vida i la dignitat seva i dels seus familiars” (Àngelus, 29-12-2013).

“El que acull a un nen com aquest…”

Papa Francisco, Infancia Misionera, obras misionales pontificias, emigrantes, Sagrada Familia, refugiados,
“Desitjo cridar l'atenció sobre la realitat dels emigrants menors d'edat, especialment els que estan sols, encoratjo a tots a fer-se càrrec dels nens, que es troben desprotegits per tres motius: perquè són menors, estrangers i indefensos; per diverses raons, són forçats a viure lluny de la seva terra natal i separats de l'afecte de la seva família. […]

Són principalment els nens els qui més sofreixen les greus conseqüències de l'emigració, gairebé sempre causada per la violència, la misèria i les condicions ambientals, factors als quals cal afegir la globalització en els seus aspectes negatius. La carrera desenfrenada cap a un enriquiment ràpid i fàcil porta amb si també l'augment de plagues monstruoses com el trànsit de nens, l'explotació i l'abús de menors i, en general, la privació dels drets propis de la infantesa […].

Papa Francisco, Infancia Misionera, obras misionales pontificias, emigrantes, Sagrada Familia, refugiados,
El fenomen de l'emigració no està separat de la història de la salvació, és més, forma part d'ella. Està connectat a un manament de Déu: «No oprimiràs ni vexaràs al foraster, perquè forasters vau ser vosaltres a Egipte» (Éx 22,20); «Estimareu al foraster, perquè forasters vau ser a Egipte» (Dt 10,19). […] Ningú és estranger en la comunitat cristiana, que abraça «totes les nacions, races, pobles i llengües» (Ap 7,9). Cadascun és valuós, les persones són més importants que les coses, i el valor de cada institució es mesura per la manera en què tracta la vida i la dignitat de l'ésser humà, especialment en situacions de vulnerabilitat, com és el cas dels nens emigrants” (Missatge per a la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat 2017).

Estimats emigrants

Papa Francisco, Infancia Misionera, obras misionales pontificias, emigrantes, Sagrada Familia, refugiados,
“Benvolguts emigrants i refugiats, ocupeu un lloc especial en el cor de l'Església, i l'ajudeu a tenir un cor més gran per a manifestar la seva maternitat amb la sencera família humana.
No perdeu la confiança ni l'esperança.
Mirem a la Sagrada Família exiliada a Egipte: així com en el cor matern de la Mare de Déu i en el cor sol·lícit de sant Josep es va mantenir la confiança en Déu que mai ens abandona, que no us falti aquesta mateixa confiança en el Senyor” (Missatge per a la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat 2015).
 (Text original a www.omp.es