• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

domingo, 3 de enero de 2021

"Perquè tots tinguin vida..." (Jn 10, 10)

Dia dels catequistes natius i del IEME


El pròxim dia 6 de gener se celebra la jornada dedicada als Catequistes Natius, veritables protagonistes de l'evangelització a les Esglésies de missió. A Amèrica, Àsia i sobretot a Àfrica la seva tasca és inestimable, per la proximitat al poble de Déu en la seva vida quotidiana i per com planten i conreen la llavor de la fe, per ensenyar a pregar als més petits i viure amb coherència als grans.

En la festa d'Epifania, manifestació del Salvador a tots els pobles, l'Església enfoca l'atenció sobre la urgència missionera amb aquest record i suport als catequistes en els territoris de missió. L'organització i animació d'aquesta jornada està encomanada per la Santa Seu a l'Institut Espanyol de Missions Estrangeres (IEME). I és que en l'Epifania se celebra també la festa missionera d'aquest Institut, veritable suport a la missió per als sacerdots diocesans a Espanya.


El que un sacerdot diocesà marxès com a missioner – cosa que avui dia sembla tan comú – no ho era fa un segle. Llavors la missió ad gentes, abandonant el propi país i evangelitzant en terres llunyanes, semblava estar oberta només a les congregacions religioses. Gràcies al dinamisme missioner de preveres de Burgos es va obrir una nova “pedrera” missionera. Va ser el Papa Benet XV el que va recolzar aquesta porta a la missió. Un Papa que encoratjava als sacerdots diocesans a portar el missatge de l'Evangeli a tots els racons del món. El Papa que va escriure la carta apostòlica Maximum illud, el mateix any que es fundava el IEME, i el centenari del qual ha portat al Papa Francesc a convocar el Mes Missioner Extraordinari d'octubre de 2019. 


Després del canvi de mentalitat que va suposar el IEME van sorgir altres realitats per a viure la missió a partir de les diòcesis, com les missions diocesanes, els agermanaments entre diòcesis i parròquies, els acords de col·laboració...


La festa missionera de l'Epifania té per tant dos destinataris de la generositat dels fidels, els catequistes i el IEME. La meitat de la col·lecta d'aquest dia, corresponent als catequistes en els territoris de missió, es lliura a la Congregació per a l'Evangelització dels Pobles, que el destina al seu sosteniment i formació. L'altra meitat va destinada a l'Institut Espanyol de Missions Estrangeres, pioner en la presa de consciència que tot cristià és missioner, sigui religiosa o religiós, sacerdot o laic.