Veuran i sentiran!
La Sarabi (miratge) està asseguda darrera d’uns matolls. Són dels pocs que arrelen en aquesta època de l’any a la plana, ara fèrtil. S’està al resguard de les ràfegues, emmirallant-se al llac Télé. Anar a buscar aigua amb el gerro de terrissa al cap, és la primera feina del dia, tot just quan neix l’alba i saluda el dia. L’aigua nítida del llac, en calma, li retorna un rostre somrient, encara bru i amb un deix d’innocència, però tocat pels avatars de la vida -i el treball- en aquest racó del continent africà, al Congo.
La Sarabi somnia que serà astrofísica, com John Gribbin. Li fascina pensar que l’univers és més vell que les estrelles que conté. Moltes nits es queda fora de la cabana, observant la via làctia. S’hi pot passar hores, la galàxia es reflecteix al llac Télé. Amb lluna plena és com un gran mirall argentat. El llibre ‘El naixement del temps’ li va regalar el mestre. El va aconseguir en un mercadet de segona mà, on s’hi venia de tot. La Sarabi el va enquadernar amb delicadesa, amb un plàstic reciclat del sostre de la cabana. Aquesta nit els estels brillen més que mai, també els més llunyans. Alguns fan pampallugues. Ella sempre creu que la saluden, són senyals, diu.
La Lena segueix el seu procés biològic i el sentiment de felicitat es va enfortint. Sap per experiència que la reacció física durarà unes hores, i que després caldrà cercar nous estímuls. Dopamina, endorfina, serotonina, oxitocina, tant és el que segregui la seva massa encefàlica. Se sent bé i amb això en té prou. I seria encara millor si aquesta aixeta brollés constantment, com a les fonts del mig d’un claustre, però no funciona ben bé així el nostre múscul pensant. La substància s’acaba i s’apaga també el sentiment, la ‘felicitat’. Qui ho sap, potser algun dia endocrinòlegs i neurocientífics trobaran l’elixir de la felicitat, i podrem forçar el procés biològic, a demanda.
Sí, parlem d’occident, on els joves han esdevingut un dels col·lectius socialment més vulnerables davant de les conseqüències socials de la pandèmia mundial. Com ella, un 16% de la població té entre 15 i 29 anys, i molt poques expectatives. El context de recessió econòmica, agreujat per les derivades de la covid-19, els afecta especialment. S’estan produint canvis profunds en la transició del sistema educatiu al mercat laboral.
La globalització està canviant extraordinàriament els processos d’emancipació juvenil, però el món de la Sarabi se segueix regint pel dia a dia, i per pensar com aconseguir menjar per a posar a taula l’endemà. Ella ha vist el mar en postals, i voldria anar-hi. Quan es banya a la vora del llac, tanca els ulls i s’imagina que la seva pell és acaronada per l’aigua salada i la sorra, i sent les onades. La senzillesa del dia a dia li permet deixar volar la imaginació fins a llocs inimaginables, cap al seu món, el seu mirall perfecte.
“Què sóc, doncs? Una cosa que pensa. Què és una cosa que pensa? És una cosa que dubta, entén, concep, afirma, nega, vol, no vol i, també, imagina i sent”. No, no va només de meditacions de filòsofs. Va molt més enllà?
Seguint parafrasejant Descartes, també “hi ha dues coses en l'ànima humana de les quals depèn tot el coneixement que podem tenir de la seva naturalesa: una és que l'ànima pensa, l'altra que, estant unida al cos, pot obrar i patir amb ell”. El patiment, l’empatia i l’esport del mirar cap a un altra banda, en som experts.
Avui encara no ho saben, però els mons de la Lena i la Sarabi confluiran i es veuran cara a cara, com la via làctia i el seu reflex al llac. També els seus pensaments, anhels i desitjos. El destí portarà la Lena fins aquest racó del Congo i, qui ho sap, potser esdevindran amigues inseparables i les seves ànimes quedaran unides per a sempre, i els seus cossos sentiran per igual el dolar i la felicitat.
-Lena: Aquesta nit la via làctia brilla més que mai!
-Sarabi: Quina, la del llac o la del cel?
-Lena: Ara brillen les dues, i la imatge és real!
Han vist i han sentit, plegades!
Josep Suñé Expósito
Persona polifacètica, encarna ‘Jesucrist’ en el Viacrucis Vivent ‘El Camí de la Creu d’Altafulla”, que el 2019 -el darrer que es va poder celebrar abans de la pandèmia- va arribar a la seva vintena edició. Vinculat des dels seus inicis a aquest viacrucis dirigit per Joana Badia, on també s’ha posat en el paper de l’apòstol Sant Joan.
Entre les moltes retransmissions que fa a l’emissora municipal, hi ha la de la Setmana Santa Tarragonina, de la que forma part de l’equip de directe i hi posa veu des de fa, almenys, 10 anys.
També ha estat l’encarregat de presentar l’opuscle de la Setmana Santa de Tarragona, editat per l'Associació d'Agrupacions de la Setmana Santa, en l’edició del 2017.
També la taula rodona ‘La comunicació a les entitat”, organitzada per l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona, al Fòrum de la Colònia, el març de 2021.