• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

jueves, 4 de mayo de 2023

Hongria, un poble de tradició cristiana

Lo important és la tradició, no la novetat.

El Germà Jaume Bofarull, marista, nat a Reus, des d'Hongria, ens explica en primera la seva visió del viatge del Papa Francesc a aquest país

Papa Francesc
Aquest títol que pot ser positiu, aquí té un sentit negatiu. L'important és la tradició, no la novetat. El Papa Francesc ha portat la novetat, però l'important és la tradició. El seu missatge ha caigut a Hongria com un pensament del món "liberal". La fe no és una actitud interior que mou el món interior de cada persona i que es tradueix en accions de fraternitat. "Si algú afirmava: «Jo estimo Déu», però no estima el seu germà, seria un mentider, perquè el qui no estima el seu germà, que veu, no pot estimar Déu, que no veu. Aquest és el manament que hem rebut de Jesús: qui estima Déu, també ha d'estimar el seu germà" (1Jn. 4, 20-21). És una fe postural, de paraula, de tradició, però no d'actituds, de compromís, de diàleg.

A Hongria existeix la por que els emigrant porten una altra creença, unes altres tradicions que poden fer perdre les pròpies. Per això les tanques de filferro, les lleis contra l'emigració.

Alguns mossens han arribat a dir que el Papa Francesc no ens entén, no coneix la nostra cultura i per això els seus missatges no serveixen aquí. L'hongaresa és una església molt lligada al poder i ideologitzada.

Papa Francesc
El Papa Francesc ha invitat als mossens de sortir de les seves postures rígides i individualistes, tancades en els "oasis religiosos" i obrir-se a l'escolta de les preguntes i reptes del món actual per donar-li respostes sense rigideses i sense pors. El Papa ha detectat divisions o allunyaments internes dintre de l'Església hongaresa: entres bisbes i mossens, entre mossens i religiosos, entre laics i mossens. Moltes vegades degut a postures ideològiques o polítiques.

Crec fermament que el missatge del Papa donat als joves, donarà els seus fruits.. Però necessita temps.

Hi ha parròquies molt dinàmiques que van més enllà de la sagramentació creant una pastoral de joves. Al voltant de les ordres religioses (escolapis, jesuïtes, salesians...) hi ha un moviment de joves i de joves adults que són l'esperança de l'església d'Hongria.