• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

domingo, 24 de octubre de 2021

DOMUND: sense l'ajuda de tots vosaltres no seria possible

"Posar-se en estat de missió, és un efecte de l'agraïment" Papa Francesc

Tarragona missionera
En el Missatge del Papa Francesc per al DOMUND d'enguany, que avui celebrarem -diumenge 24 d'Octubre-, exhorta a tots els cristians a viure la mateixa compassió de Crist amb la necessitat que el món té de redempció. Recordant l'experiència dels apòstols que, segons diu el llibre dels Fets dels Apòstols (4,20), no podien deixar d’explicar el que havien vist i sentit, ens convida a posar l'amor en moviment i comunicar als altres l'alegria de la salvació i els dons que ens ha portat Jesucrist.

Si l'experiència cristiana és autèntica, ens porta a la missió. És la manera d'agrair el que gratuïtament hem rebut de Déu. «Posar-se en estat de missió, diu el Papa, és un efecte de l'agraïment». Els dons de Déu mai queden reduïts a l'àmbit de qui els rep, sinó que s'expandeixen per la força mateixa que porten en si mateix. Aquesta expansió i comunicació de la gràcia rebuda és el que anomenem missió.

No podem oblidar avui especialment a tots els missioners i missioneres que pel seu carisma o per pròpia voluntat, han optat per entregar la seva vocació, ja sigui religiosa o laical, en territoris de missió. 

Tarragona Missionera
Molts cristians ens acovardim, a l'hora de donar testimoni, de ser missioners, davant les dificultats de la nostra societat secularitzada, descreguda, que s'oblida de Déu i rebutja tot allò que pot venir fruit de la fe. Referent a això, el Papa recorda també que els temps de l'inici del cristianisme tampoc van ser fàcils. «Els primers cristians van començar la seva vida de fe en un ambient hostil i complicat. Històries de postergacions i tancaments es creuaven amb resistències internes i externes que semblaven contradir i fins a negar el que havien vist i sentit; però això, lluny de ser una dificultat o obstacle que els portés a replegar-se, els va impulsar a transformar tots els inconvenients, contradiccions i dificultats en una oportunitat per a la missió».

Tarragona missionera
Podeu imaginar, si al nostre voltant és difícil transmetre la Paraula de Déu, com ho viuen molts missioners i missioneres on aquesta hostilitat a més bé acompanyada de situacions tan extremes com la fam, la guerra... la seva presència, esdevé Llum i Esperança per a tots aquells que estan sofrint. No creieu, doncs, que cal ajudar-los?

Permeteu-me animar-vos, amb l’exemple dels nostres missioners i missioneres, a convertir les dificultats en reptes, desafiaments, ocasions providencials per a la proclamació de l'evangeli. Per a això, cal «viure les proves abraçant-nos a Crist», com ens demana el Sant Pare. Sense aquesta comunió amb Jesús, en els seus patiments i en el seu triomf, no podem ser missioners. Els nostres germans cristians que sofreixen cada dia la persecució, i fins i tot el martiri, són un estímul permanent per als qui vivim en situacions menys violentes i agressives.


Finalment, us dono gràcies avui especialment per la vostra pregària per les missions i pels missioners. També agraeixo tots les aportacions econòmiques, que no sense esforç per a molts, avui o durant aquest mes, heu fet en favor de les missions. Tot plegat és comunió dels sants, comunió d’aquells, que sense conèixer el seu rostre del proïsme sap de la seva necessitat i decideix ajudar-lo d’una forma activa, ja sigui mitjançant la pregària o l’aportació econòmica. 

M. Mar Cugat Viñes

Delegada diocesana per a l'activitat missionera i la cooperació entre les Esglésies

----------

DOMUND: sin la ayuda de todos vosotros no sería posible.

«Ponerse en estado de misión, dice el Papa, es un efecto del agradecimiento» Papa Francisco

En el Mensaje del Papa Francisco para el DOMUND de este año, que hoy celebraremos -domingo 24 de Octubre-, exhorta en todos los cristianos a vivir la misma compasión de Cristo frente a la necesidad que el mundo tiene de redención. Recordando la experiencia de los apóstoles que, según dice el libro de los Hechos de los Apóstoles (4,20), no podían dejar de explicar el que habían visto y oído, nos invita a poner el amor en movimiento y comunicar a los otros la alegría de la salvación y los dones que nos ha dado Jesucristo.

Si la experiencia cristiana es auténtica, nos lleva a la misión. Es la manera de agradecer lo que gratuitamente hemos recibido de Dios. «Ponerse en estado de misión, dice el Papa, es un efecto del agradecimiento». Los dones de Dios nunca quedan reducidos al ámbito de quien los recibe, sino que se expanden por la fuerza misma que llevan en sí mismos. Esta expansión y comunicación de la gracia recibida es el que llamamos misión.

No podemos olvidar hoy especialmente a todos los misioneros y misioneras que por su carisma o por propia voluntad, han optado para entregar su vocación, ya sea religiosa o laical, en territorios de misión.

Muchos cristianos nos avergonzamos, en el momento de dar testimonio, de ser misioneros, ante las dificultades de nuestra sociedad secularizada, descreída, que se olvida de Dios y rechaza todo aquello que puede venir fruto de la fe. En lo referente a esto, el Papa recuerda también que los tiempos del inicio del cristianismo tampoco fueron fáciles. «Los primeros cristianos empezaron su vida de fe en un ambiente hostil y complicado. Historias de postergaciones y cierres se cruzaban con resistencias internas y externas que parecían contradecir y hasta negar lo que habían visto y oído; pero esto, lejos de ser una dificultad u obstáculo que los llevara a replegarse, los impulsó a transformar todos los inconvenientes, contradicciones y dificultades en una oportunidad para la misión».

Podéis imaginar, si a nuestro alrededor es difícil transmitir la Palabra de Dios, como lo viven muchos misioneros y misioneras donde esta hostilidad en ocasiones va acompañada de situaciones tan extremas como el hambre, la guerra... su presencia, supone Luz y Esperanza para todos aquellos que están sufriendo. No creéis, pues, ¿qué hay que ayudarlos?


Permitidme animaros, con el ejemplo de nuestros misioneros y misioneras, a convertir las dificultades en retos, desafíos, ocasiones providenciales para la proclamación del evangelio. Para lo cual, hay que «vivir las pruebas abrazándonos a Cristo», como nos pide el Santo Padre. Sin esta comunión con Jesús, en sus sufrimientos y en su triunfo, no podemos ser misioneros. Nuestros hermanos cristianos que sufren cada día la persecución, e incluso el martirio, son un estímulo permanente para los quién vivimos en situaciones menos violentas y agresivas.

Finalmente, os doy gracias hoy especialmente por vuestra oración por las misiones y por los misioneros. También agradezco todas las aportaciones económicas, que no sin esfuerzo para muchos, hoy o durante este mes, habéis hecho en favor de las misiones. Todo ello es signo de la comunión de los santos, comunión de aquellos, que sin conocer el rostro del prójimo sabe de su necesidad y decide ayudarlo de una forma activa, ya sea mediante la oración o la aportación económica.

M. Mar Cugat Viñes

Delegada diocesana para la actividad misionera y la cooperación entre las Iglesias