• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

viernes, 20 de mayo de 2022

"La conversió missionera no és proselitisme, sinó testimoniatge"

Missatge del Papa Francesc a l'Assemblea de les Obres Missionals Pontifícies reunida a Lió

Papa Francesc
Benvolguts germans i germanes

En aquest any tan especial, us heu reunit a Lió, la ciutat on es van originar les Obres Missionals Pontifícies i on se celebrarà la beatificació de Pauline Jaricot, fundadora de l'Obra de la Propagació de la Fe. De tal Obra és el bicentenari, així com el centenari de la seva elevació, juntament amb l'Obra de la Santa Infància i l'Obra de Sant Pere Apòstol, al rang de “Pontifícia”. A elles es va unir més tard, reconeguda sempre per Pius XII, la Pontifícia Unió Missional, que celebra el 150 aniversari del naixement del seu fundador, el beat Paolo Manna.

Aquests aniversaris se sumen a la celebració dels 400 anys de la Congregació de Propaganda Fide, a la qual les Obres Missionals estan estretament vinculades i amb la qual col·laboren a fer costat a les Esglésies en els territoris confiats al Dicasteri. Aquest es va crear per a secundar i coordinar la difusió de l'Evangeli en terres fins ara desconegudes. Però l'impuls evangelitzador mai s'ha esvaït a l'Església i continua sent el seu dinamisme fonamental. Per això he volgut que també en la renovada Cúria romana el Dicasteri de l'Evangelització assumeixi un paper especial per a afavorir la conversió missionera de l'Església (Praedicate Evangelium, 2-3), que no és proselitisme, sinó testimoniatge: sortir de si mateix per a anunciar amb la seva vida l'amor gratuït i salvífic de Déu per nosaltres, cridats tots a ser germans i germanes.

Papa Francisco
Us heu reunit a Lió perquè va ser allí, fa 200 anys, on una jove de 23 anys, Pauline Marie Jaricot, va tenir el valor de fundar una Obra per a donar suport a l'activitat missionera de l'Església; uns anys més tard va començar el “Rosari Vivent”, una organització dedicada a l'oració i al repartiment d'ofrenes. De família acomodada, va morir en la pobresa: amb la seva beatificació, l'Església testifica que va saber acumular tresors en el cel (cf. Mt 6,19), tresors que neixen de la valentia del donar i revelen el secret de la vida: només donant es posseeix, només perdent es troba (cf. Mc 8,35).

A Pauline Jaricot li agradava dir que l'Església és missionera per naturalesa (cf. Ad gents, 2) i que, per tant, tot batejat té una missió; és més, és una. Ajudar a viure aquesta consciència és el principal servei de les Obres Missionals Pontifícies, un servei que realitzen amb el Papa i en nom del Papa. Aquest vincle de la OMP amb el ministeri petri establert fa cent anys, es tradueix en un servei concret als Bisbes, a les Esglésies particulars, a tot el Poble de Déu. Al mateix temps, us correspon, segons el Concili (cf. Ad gents, 38), ajudar els bisbes a obrir cada Església particular als horitzons de l'Església universal.

Els jubileus que esteu celebrant i la beatificació de Paulina Jaricot m'ofereixen l'ocasió de tornar a proposar-vos tres aspectes que, gràcies a l'acció de l'Esperit Sant, han contribuït tant a la difusió de l'Evangeli en la història de les OMP.

Papa Francisco
En primer lloc la conversió missionera: La bondat de la missió depèn de la sortida d'un mateix, del desig de no centrar la vida en un mateix, sinó en Jesús, en Jesús que va venir a servir i no a ser servit (cf. Mc 10,45). En aquest sentit Pauline Jaricot va veure la seva existència com una resposta a la compassiva i tendra misericòrdia de Déu: des de la seva joventut va buscar la identificació amb el seu Senyor, fins i tot a través dels sofriments que va patir, per a encendre la flama del seu amor en cada home. Aquí està la font de l'en la cremor d'una fe que no se satisfà i que, per la conversió, es converteix en imitació dia a dia, per a canalitzar la misericòrdia de Déu pels camins del món.

Però això només és possible – segon aspecte – a través de l'oració, que és la primera forma de missió (cf. Missatge a les Obres Missionals Pontifícies, 20 de maig de 2020). No és casualitat que Pauline hagi col·locat l'Obra de la Propagació de la Fe al costat del Rosari Vivent, com per a reiterar que la missió comença amb l'oració i no pot realitzar-se sense ella (cf. Hch 13,1-3). Sí, perquè és l'Esperit del Senyor el que precedeix i capacita totes les nostres bones obres: la primacia és sempre de la seva gràcia. En cas contrari, la missió es convertiria en una carrera en va.

Finalment, concreció de la caritat: juntament amb la xarxa d'oració Pauline va iniciar una col·lecta d'ofrenes a gran escala de manera creativa, acompanyant-la d'informació sobre la vida i les activitats dels missioners.

Benvolguts germans i germanes que formeu part de l'Assemblea General de les OMP, desitjo que camineu pel solc traçat per aquesta gran dona missionera, deixant-vos inspirar per la seva fe concreta, el seu valor audaç, la seva creativitat generosa. Per intercessió de la Mare de Déu, Estrella de l'Evangelització, invoco sobre cadascun de vostès la benedicció del Senyor i us demano, si us plau, que reseu per mi.

Roma, Sant Joan de Letrán, 12 de maig del 2022

Per seguir en directe la retransmissió de la beatificació de Pauline Jaricot diumenge dia 22 a partir de les 15h, premeu aquest enllaç