• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

miércoles, 22 de enero de 2014

Carta del Senyor Arquebisbe de Tarragona als nens

ALS QUATRE VENTS
487.   Nens que ajuden altres nens
          26 de gener de 2014

Hi ha una bonica història a l’origen de la Jornada de la Infància Missionera que se celebra aquest diumenge 26 de gener.
Comença a França i té com a protagonista en Charles Auguste Forbin-Janson, un jove d’origen noble que ho tenia tot per a triomfar en la vida. Als 21 anys Napoleó el va nomenar auditor del Consell d’Estat, però ell va anteposar als honors la vocació de sacerdot. Va ser ordenat als 33 anys i després va ser nomenat bisbe.


Des del primer moment va emprar la seva fortuna a ajudar els nens pobres, però la seva passió, alimentada per notícies horribles que li arribaven, va ser evangelitzar la Xina i ajudar la infància d’aquell país també en les seves necessitats materials.
Li va passar com a sant Francesc Xavier: tenia el pensament posat a la Xina, però mai no va poder-hi anar. Déu li va inspirar, però, una obra de gran transcendència: la Infància Missionera. Va començar demanant als nens que tenia al seu voltant que resessin una avemaria diària i oferissin una almoina mensual.
La Jornada de la Infància Missionera se celebra avui a molts països arreu del món. Però no es redueix a un dia a l’any. A Tarragona els grups d’Infància Missionera es reuneixen quinzenalment en horari extraescolar. El formen alumnes de quart, cinquè i sisè de primària, fan activitats, jocs, excursions i participen en iniciatives com «Sembradors d’estels», amb repercussió ciutadana.
Es tracta que treballin valors com la pau, la solidaritat, la cura de la creació, i tot això en el marc del creixement de la fe, com un do de Déu, des de l’alegria que és pròpia d’aquesta edat. La mentalitat missionera els ajuda a obrir-se a les necessitats d’altres nens que viuen en països llunyans, amb els quals volen compartir el millor amic: Jesús.
Joan Pau II anomenava els nens de la Infància Missionera «els petits grans col·laboradors de l’Església i del Papa», i l’actual papa Francesc els posa la Mare de Déu com a model. En un missatge recorda els paràgrafs de l’Evangeli en què es narra que Maria va anar de pressa a ajudar la seva cosina Elisabet quan va saber que esperava un nen. No va pensar —diu el Papa— que segurament ja devia tenir amigues més a prop que se’n cuidaven. Va sentir la necessitat d’anar-hi, i aviat. Amb aquesta promptitud amb què els nens fan les coses. L’experiència ens mostra que mentre els grans anem caminant, els nens van corrent.
† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat