jueves, 22 de enero de 2015

Hem de veure a cada nen com un regal que acollir, estimar i protegir.

Aquest diumenge 18 de gener, després de dinar i descansar un parell d’hores, el Papa Francesc va avançar mitja hora la seva arribada al  “Quirino Grandstand-Rizal Park”, un estadi situat dins d’un gran parc de seixanta hectàrees i construït en ocasió de la cerimònia de proclamació de la Independència de Filipines i Estats Units, el 4 de juliol de 1946.

És el mateix lloc on sant Joan Pau II va celebrar el 1995 la Missa de cloenda de la X Jornada Mundial de la Joventut en què van participar quatre milions de fidels.
“És una gran alegria per mi celebrar el diumenge del Sant Nen amb vosaltres –ha dit el Papa en la seva homilia-. La imatge del Sant Nen Jesús va acompanyar des del principi la difusió de l’Evangeli en aquest país. Vestit com un rei, coronat i sostenint a les mans el ceptre, el globus i la creu, ens recorda contínuament la relació entre el Regne de Déu i el misteri de la infància espiritual. Ens ho diu l’Evangeli d’avui: “Qui no rebi el Regne de Déu com un nen, no hi entrarà pas”. El Sant Nen segueix anunciant que la llum de la gràcia de Déu ha brillat sobre un món que habitava en la foscor, portant la bona nova del nostre alliberament de l’esclavitud i guiant-nos pels camins de la pau, el dret i la justícia. Ens recorda també que estem cridats a estendre el Regne de Crist per tot el món.

En aquest dies, durant la meva visita, he escoltat la cançó: “Tots som fills de Déu”. Això és el que el Sant Nen ens diu. Ens recorda la nostra identitat més profunda. Tots som fills de Déu, membres de la família de Déu. Avui Sant Pau ens ha dit que hem estat fets fills adoptius de Déu, germans i germanes en Crist. Això és el que som. Aquesta és la nostra identitat. Hem vist una bella expressió d’això quan els filipins es van bolcar amb els nostres germans i germanes afectats pel tifó.

L’Apòstol ens diu que gràcies a l’elecció de Déu hem estat abundament beneïts. Déu “ens ha beneït en Crist en tota mena de benediccions espirituals al cel”. Aquestes paraules tenen una ressonància especial a Filipines, ja que és el principal país catòlica d’Àsia; això ja és un do especial de Déu, una benedicció. Però és també una vocació. Els filipins estan cridats a ser grans missioners de la fe a Àsia.

Déu ens ha escollit i beneït amb un propòsit: “Perquè fóssim sants, irreprensibles en la seva presencia”. Ens va triar a cada un de nosaltres per ser testimonis de la seva veritat i la seva justícia en aquest món. Va crear el món com un bell jardí i ens va demanar que cuidéssim d’ell. Però, amb el  pecat, l’home va desfigurar aquella bellesa natural; va destruir també la unitat i la bellesa de la nostra família humana, donant lloc a estructures socials que perpetuen la pobresa, la falta d’educació i la corrupció.

A vegades, quan veiem els problemes, les dificultats i les injustícies que ens envolten, sentim la temptació de resignar-nos. Sembla com si les promeses de l’Evangeli no s’anessin a complir; que fossin irreals. Però la Bíblia ens diu que la gran amenaça per al pla de Déu sobre nosaltres és, i sempre ha estat, la mentida. El diable és el pare de la mentida. Sovint amaga els seus enganys sota l’aparença de la sofisticació, de la fascinació per ser “modern”, “com tothom”. Ens distreu amb plaers efímers, de passatemps superficials. I així malgastem els dons que Déu ens ha donat jugant amb artefactes trivials; malgastem els nostres diners en el joc i la beguda; ens tanquem en nosaltres mateixos. I no ens centrem en les coes que realment importen, de continuar sent en el fons fills de Déu. Com ens ensenya el Senyor, els infants tenen la seva pròpia saviesa, que no és la saviesa del món. Per això el missatge del Sant Nen és tan important. Ens parla al cor de cada un de nosaltres. Ens recorda la nostra identitat més profunda, que estem cridats a ser la família de Déu.

El Sant nen ens recorda també que cal protegir aquesta identitat. El Nen Jesús és el protector d’aquest gran país. Quan va venir al món, la seva pròpia vida va estar amenaçada per un rei corrupte. Jesús mateix va haver de ser protegit. Tenia un protector a la terra: Sant Josep. Tenia una família humana la Sagrada Família de Natzaret. Així ens recorda la importància de protegir les nostres famílies, i les famílies més àmplies que són l’Església, família de Déu, i el món, la nostra família humana. Lamentablement, en els nostres dies, la família amb massa freqüència necessita ser protegida dels atacs i programes insidiosos, contraris a tot el que considerem veritable i sagrat, al més bell i noble de la nostra cultura.

A l’Evangeli, Jesús acull els nens, els abraça i beneeix. També nosaltres necessitem protegir, guiar i encoratjar als nostres joves, ajudant-los a construir una societat digna del seu gran patrimoni espiritual i cultural. En concret, hem de veure a cada nen com un regal que acollir, estimar i protegir. I hem de cuidar als nostres joves, no permetent que els robin l’esperança i quedin condemnats a viure al carrer.

Un nen fràgil, que necessitava ser protegit, va portar la bondat, la misericòrdia i la justícia de Déu al món. Es va enfrontar a la falta d’honradesa i la corrupció, que són herència del pecat, i va triomfar sobre ells pel poder de la seva creu. Ara, al final de la meva visita a Filipines, us encomano a ell, Jesús que va venir a nosaltres nen. Que concedeixi a tot l’estimat poble d’aquest país que treballi unit, protegint els uns als altres, començant per les vostres famílies i comunitats, per construir un món de justícia, integritat i pau. Que el Sant Nen segueixi beneint Filipines i sostingui als cristians d’aquesta gran nació en la seva vocació a ser testimonis i missioners de l’alegria de l’Evangeli, a Àsia i al món sencer.
Si us plau, no oblideu de pregar per mi. Que Déu us beneeixi”.

FLAMA, agència cristiana de notícies. Magisteri – Santa Seu, 19 gen. 15