• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

sábado, 6 de junio de 2015

"El nostre servei missioner i les nostres institucions estan en el cor de l'Església"

Discurs del cardenal Filoni, Prefecte de la Congregació per l’Evangelització dels Pobles als directors Nacionals d'Obres Missionales Pontifícies reunits a Roma durant l'Assemblea General de OMP

“M'agrada pensar en aquesta Assemblea de OMP com el lloc i el moment en què tota l'Església missionera, present i activa en tots els pobles i cultures, es reuneix en comunió fraterna, pel servei de l’evangelització. La Congregació per l’Evangelització dels Pobles i les Obres Missionales Pontifícies tenen el privilegi de ser projectades més enllà de les fronteres de les seves esglésies locals i de la seva pròpia pàtria”. Els ha dit el cardenal Fernando Filoni, Prefecte de la Congregació per l’Evangelització dels Pobles, als directors nacionals de OMP en la sessió d'obertura de l'Assemblea General Anual de les Obres Missionales Pontifícies (OMP), que es perllongaran durant tota la setmana.

“El nostre servei missioner i les nostres institucions estan en el cor de l'Església” ha reiterat el cardenal, posant l'accent en tres esdeveniments: l'Any de la Vida Consagrada, “que té que fomentar un impuls de l’evangelització de l'home contemporani, a través del testimoniatge de Crist amb una radicalitat evangèlica renovada, amb la creativitat de la caritat, i el paper profètic, necessari i urgent en el nostre temps”; després el Jubileu extraordinari de la Misericòrdia, que “pot ser una raó de pes per impulsar amb més coratge les nostres activitats missioneres”; finalment el 50 aniversari de la publicació del Decret conciliar Ad Gents sobre l'activitat missionera de l'Església, a la qual ja s'han dedicat diverses iniciatives i que serà el tema de la sessió plenària de la Congregació per l’Evangelització dels Pobles, al novembre: “Serà un moment fort, destinat a estimular una lectura de la situació de les Esglésies als territoris de missió, de l'obra de l’evangelització, de les dificultats que cal afrontar avui, i del servei especial que requereixen de la congregació”.

Recordant el tema de la sessió pastoral de l'Assemblea, “Com sostenir la missió d'avui i de demà”, llegit a la llum de l’ Exhortació Apostòlica Evangelii Gaudium, el Cardenal Filoni ha subratllat com a necessari que “en aquesta cerca tornem als essencial”. Identificant els criteris adequats per a la cooperació missionera moderna, ha reiterat que aquesta “no pot esgotar-se en la recollida de donacions, que no obstant això són necessàries per finançar i ajudar a les esglésies locals per fer el seu servei en la cura pastoral i l’evangelització”. Sinó que a més cal formar a les persones “al veritable significat de l'Església, tal com expressava el beat Pau VI”. “Desafortunadament lamentem una pèrdua del sentit de l'Església a Occident (però no només) i per tant d'un debilitament de la cooperació missionera. Això també es reflecteix en la disminució de les donacions”, ha anotat.

El Prefecte del Dicasteri Missioner s'ha detingut també en la importància de la cooperació eclesial: els nous subjectes missioners i els diversos organismes eclesials nascuts sobretot després del Concili “tenen tots com a objectiu l'activitat evangelitzadora i l'ajuda a les Esglésies dels territoris de missió”, i per tant les Obres Missionals Pontifícies “han d'inserir-se en aquesta programació missionera, conscients que la responsabilitat missionera, a la qual han ajudat a crear en tota l'Església, ara és un element que caracteritza a totes les Esglésies locals”. “No hem de veure en elles a competidors” ha recomanat el cardenal Filoni, instant en el seu lloc a treballar per obrir “una línia de comunicació entre aquests organismes perquè s'implementi, en la mesura del possible, una distribució equitativa dels subsidis”.

Finalment el Prefecte del Dicasteri Missioner s'ha detingut sobre la disminució de les donacions, “una tendència que succeeix des de fa temps. Tal vegada no tot es deu a la crisi financera. Els factors són molts”, i sobre la necessitat de donar la justa importància a la Jornada Missionera Mundial, que “no hauria de constituir un fet aïllat, sinó la conclusió de l'animació missionera de tot l'any, i sobretot el mes d'octubre, dedicat a les missions. Depèn de nosaltres el que sigui única i singular”. 

OMPPRESS 2/06/2015
Agència Fides 2/06/2015