• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

lunes, 21 de septiembre de 2015

Canonització d'un franciscà missioner

El 23 de setembre a Washington serà canonitzat Fray Junípero Serra, missioner franciscà nat a Petra (Mallorca)


"El 19 de febrer de 2015, en la conferencia informal de premsa durant el vol que el portava de tornada a Roma des de Manila, el Papa Francesc anuncià el seu propòsit de canonitzar el Beat Junípero Serra en motiu del seu viatge apostòlic a Estats Units. Fray Junípero va estar beatificat per Sant Juan Pau II el 25 de setembre de 1988.
En el seu pontificat, el papa Francesc ha volgut procedir a quatre canonitzacions equipol•lents al continent americà (per dir-ho d’una manera senzilla: sense  requerir la verificació d’un miracle, com es procedeix ordinàriament en les causes dels sants): Sant Josep de Anchieta, apòstol del Brasil, Sant Francois de Laval, evangelitzador de la Nova França (Canada) i primer Bisbe de Quebec (i conjuntament amb ell, la religiosa Marie de l’Incarnation, vinculada també a la fundació d’aquesta ciutat i a les primeres obres educatives i evangelitzadores) i, pròximament, Sant Junípero Serra, apòstol a California. Son sants missioners. Es com si el Papa Francesc convidés a tots els fidels a creure en una santedat caracteritzada, especialment en aquests dies, pel testimoni missioner: “Evangelii Gaudium!”
Fray Junípero Serra serà el primer sant hispà a Estats Units, canonització –la primera celebrada a territori nord-americà- serà presidida pel primer Papa hispà en la historia de l’Església.
Convé preparar-se per aquesta canonització coneixent més i millor al bon frare, per enriquir-nos del seu testimoni de santedat, per tenir en conte totes les implicacions i repercussions que tindrà en el pontificat del papa Francesc i per cultivar la devoció cap a ell i demanar la seva intercessió.

Mallorca, pàtria natal i vocacional de Fray Junípero Serra
Mallorca és la pàtria natal, vocacional, on es va gestar la personalitat humana i religiosa del Junípero Serra. Sabem que neix a Petra el 24 de novembre de 1713 i que des de març de 1730 viu a Palma de Mallorca., on mesos després vestirà l’hàbit franciscà, iniciant l’any de noviciat al convent de Santa Maria dels Àngels. Fou llavors quan rep el nou nom religiós de Junípero, és a dir Ginepro, un del primers companys de Sant Francesc. El 15 de setembre de 1731 va fer la professió religiosa i des del 1732 al 1737 va viure en aquest convent, on completà la formació religiosa i els seus estudis de filosofia i teologia, sent ordenat prevere al desembre de 1737.
A finals de 1748, Fray Junípero sentí la inspiració pel treball missioner a el Nou Mon, juntament amb el seu inseparable company i deixeble, el franciscà i també mallorquí, Francesc Palóu, qui va escriure la primera obra biogràfica després de la mort de Fray Junípero (el primer llibre va estar escrit a l’Alta Califòrnia, publicat després a Mèxic, amb el fi també de despertar noves vocacions missioneres). Fou com un foc interior que el va commoure cap a Amèrica. Es va deixar guiar –diu el Papa Francesc en la seva homilia del 2 de maig passat –pel “seu ímpetu del cor que vol compartir amb els més llunyans el do de l’encontre amb Crist: el do que ell mateix havia rebut i sentit en la seva plenitud de veritat i bellesa”.
Fray Junípero Serra deixa tot a Mallorca –deixa la seva terra, els seus pares, la seva comunitat franciscana, la seva càtedra a la Universitat Ramón Llull- per seguir el mandat missioner de Jesucrist cap a als mes allunyats, fins els extrems confins. Deixa els seus primers 35 anys a Mallorca i comença els seus restants 35 anys a Mèxic i a Califòrnia.

Pare i protector dels indis
Fray Junípero va viure mols anys, del 1758 al 1768, al Col•legi San Fernando dels franciscans a la ciutat de Mèxic. Allí fou durant anys mestre dels novicis. Va recórrer regions del país evangelitzant als nadius, especialment a la Sierra Gorda, a la regió de Querétaro, on animà missions ja existents i va fundar de noves. Predicà moltes missions populars. 

Però la seva gran gesta missionera la va portar a terme des de la Baixa Califòrnia fins a l’Alta Califòrnia. 
Fou un incansable peregrí missioner, fent milers de kilòmetres, sempre en camí. Caminava a peu grans trajectes.
Defensà sempre la dignitat humana dels indígenes. Ell anomenava als indis “gentils”, perquè, segons el llenguatge bíblic, no havien rebut la revelació del veritable Déu. Els va portar l’Evangeli, és a dir, la més sublim autoconsciència de ser criatures de Déu, a la seva imatge i semblança, cridades, per la catequesi (en llengua espanyola i nativa) i pel baptisme, a ser els seus fills. El va anomenar també “fills” i sempre els va cuidar com a tal. Els va atraure a viure, de tribus nòmades, a viure en comunitats. Fou un incansable catequista. Els va instruir també en els conreus agrícoles, en la ramaderia, en la industria i en les diverses tècniques artesanals. Pel general, les Missions franciscanes foren autosuficients, de convivència i de treballs comunitaris."

Informació estreta mitjançant fragments de l'obra: 
"Junípero Serra en el contexto de la evangelización de América. Significado y alcance de su canonización" Autor: Guzmán Carriquiry Lecoeur. Colección Documentos de Comisión Episcopal de Misiones y Cooperación entre las Iglesias. Editorial EDICE.