• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

jueves, 3 de septiembre de 2015

La situació dels nostres germans cristians continua...

Reproduïm article de l'Agència Flama, donat que aquests dies està de rabiosa actualitat, la situació dels nostres germans refugiats sirians.


"Refugiats o migrants?

Durant aquests últims mesos, un dels temes més mediàtics és, sense cap mena de dubte, l'arribada de milers i milers de persones a Europa a la recerca d'una vida millor. Uns, amb el desig d'abandonar la violència que els amenaça. Els altres, amb l'esperança de trobar millors condicions de vida. Cada cop és més comú veure els termes "refugiat" i "migrant" intercanviats durant les informacions i les declaracions públiques. Però, hi ha alguna diferència entre aquests termes? Aquesta diferència és important? L'ACNUR ho aclareix.
ACNUR, 3 setembre 15
Els dos termes tenen significats diferents i confondre'ls pot comportar problemes per ambdues poblacions.

Refugiats

Els refugiats són persones que fugen de conflictes armats o de la persecució. Amb freqüència, la seva situació és tan perillosa i intolerable que han de creuar fronteres internacionals per buscar seguretat en països propers i, llavors, convertir-se en "refugiats" reconeguts internacionalment, amb accés a l'assistència dels estats, l'ACNUR i altres organitzacions. Són reconeguts com a tal, precisament perquè és molt perillós per a ells tornar el seu país i necessiten asil en algun altre lloc.

La Convenció sobre l'Estatut dels Refugiats de 1951 defineix qui és un refugiat i delimita els drets bàsics que els estats han de garantir al col·lectiu. Un dels principis fonamentals establerts en el dret internacional és que els refugiats no han de ser expulsats o retornats a situacions en les quals la seva vida i la seva llibertat estan en perill. Els estats tenen la responsabilitat de garantir l'accés a procediments d'asil justos i eficients, mesures que garanteixin els drets humans bàsics, condicions de vida dignes i segures, i suport en la cerca de solucions per als refugiats a llarg termini.

Migrants

Els migrants trien traslladar-se no a causa d'una amenaça directa de persecució o mort, sinó principalment per millorar les seves vides, sigui per obtenir una feina millor o per una reunificació familiar, entre altres. A diferència dels refugiats, les persones immigrants continuen rebent la protecció del seu govern.

Per als governs aquesta distinció és important. Els països tracten els migrants d'acord amb la seva pròpia legislació, mentre que han de tractar els refugiats aplicant les normes sobre l'asil i la protecció dels refugiats, que estan definides tant en la seva legislació nacional com en el dret internacional. Els països tenen responsabilitats específiques cap a qualsevol persona que sol·liciti asil al seu territori o a les seves fronteres.

Confondre refugiats i migrants pot tenir conseqüències serioses en la vida i la seguretat dels refugiats. Pot perjudicar el suport públic cap els refugiats i la institució de l'asil en un moment en què més refugiats que mai necessiten aquesta protecció.

Sovint els refugiats i els migrants viatgen junts

Què són el gran nombre de persones que han arribat i arriben amb embarcacions precàries al Mediterrani? Refugiats o migrants?
De fet, són totes dues coses. La majoria de les persones que han arribat aquest any a Itàlia i Grècia, en particular, procedeixen de països afectats per la guerra o que són considerats països expulsors de refugiats, i, per tant, requereixen protecció internacional. No obstant això, una part més petita ve d'altres llocs i per a moltes d'aquestes persones el terme més apropiat seria "migrant".

Per tant, a l'ACNUR diem "refugiats i migrants" quan ens referim a moviments de persones per mar o en altres circumstàncies, on creiem que tots dos grups puguin estar presents -les travessies marítimes al sud-est d'Àsia en són un altre exemple."

Notícia Flama, Agència Catalana de notícies, 3 de setembre de 2015

Fa un temps, si recordeu la delegació de Missions, va organitzar un concert solidari en favor d'un projecte La Flama de Damasc. Allí podreu tornar a llegir en què consisteix el mateix.
Mantenim el conte bancari obert per si algú està interessat en ajudar als nostres germans. Us animem a participar-hi per poc que pogueu:

ES56 2013 3056 0702 1044 5513 CatalunyaCaixa
ES76 2100 0272 3701 0109 3007 Caixa