• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

viernes, 24 de julio de 2020

Des de la mirada d'un missioner retornat

Ignasi Olivé Costas, prevere de l’Esglesia de Tarragona, missioner claretià al Brasil durant set anys, ens apropa, a través de la reflexió que hi ha tot seguit, al missatge del papa Francesc adreçat als Directors nacionals de les Obres Missionals Pontifícies, a petició de la Direcció diocesana de les OMP a Tarragona.


El missatge Papa Francesc es pot llegir a través de l’enllaç https://arqtgn.cat/omp
 
El 21 de maig el Papa Francesc dirigia un missatge a les Obres Missionals Pontifícies en el que manifestava el seu desig de participar a l’Assemblea General, però que va haver-se de suprimir la trobada per causa de la pandèmia. Tot i així no volia deixat de manifestar el que sentia en el seu cor.
El missatge el divideix en 6 apartats
Una introducció, quatre  idees claus: “L’alegria de l’Evangeli”, “Les OMP i el temps present”, “Insidies a evitar”, “Consells pel camí”, i “Conclusió”.
En la introducció el Papa remarca que l’acció missionera de l’Església és sobretot l’acció de l’Esperit de Jesús, que continua viu i actuant a través de l’Església. I que omple de goig a aquells que accepten ser testimonis de l’Evangeli. Tots sabem que l’experiència de l’alegria que dimana de l’acceptació i vivència de l’Evangeli és una de les idees claus del Papa Francesc; i per això vol recordar en aquest missatge a les OMP alguns dels trets de la seva Exhortació Apostòlica “Evangelii gaudium”, perquè està convençut que és l’alegria que traspuen  aquells que són atrets per Crist i pel seu Esperit, que fa fecunda qualsevol iniciativa missionera.

La terra adobada on germina i creix aquesta alegria és la gratitud per la gratuïtat del do de la missió. El Papa afirma que: ”Posar-se en "estat de missió" és la resposta de qui, en funció de la seva gratitud, es fa dòcil a l'Esperit Sant i, per tant (la missió) és lliure (no és una exigència imposada)”. Acceptar la missió no és fruit de la llei sinó de la gratitud, i  demana un cor que accepti que la fe no és mèrit del qui l’anuncia sinó do de l’Esperit, i per tant l’ha d’oferir amb la humilitat del servidor. Aquesta humilitat comportarà respectar els temps de Déu, que no sempre responen a les nostres urgències de resultats immediats, i de no sobrecarregar amb exigències humanes el jou suau i la càrrega lleugera de l’Evangeli, i  així poder gaudir del do que el Senyor ofereix amb simplicitat.
Cada persona té una situació personal, i és en aquesta situació concreta i personal que ha de ressonar la paraula de Jesús perquè sigui un anunci joiós de salvació, de felicitat i de vida.  Finalment en aquest apartat el Papa remarca dues opcions: la predilecció que l’Església en missió ha de tenir sempre per els més pobres i necessitats, - cap altre prioritat ha de sobreposar-se a les necessitats del pobres - i l’atenció a la religiositat popular que no pot obviar-se, ja que també a través d’ella s’expressa el “sensus fidei” del Poble de Déu.  
En el segon apartat el Papa parla directament de la vinculació entre OMP i les esglésies particulars, remarcant que les Obres Missionals varen sorgir com un anhel i necessitat del Poble de Déu, tenint com a finalitat l’oració i la caritat al servei de l’anunci de l’Evangeli. Reconegudes i valorades tant per l’Església de Roma com pels Bisbes, es converteixen així en un instrument  al servei de les esglésies particulars que gràcies a la seva vinculació amb la Seu Apostòlica asseguren el manteniment de la unitat en la fe i el respecte i valoració  de la riquesa “de varietat de matisos, condicions, problemes i dons que caracteritzen la vida concreta de l’Església en les cultures de les diverses parts del món” .
El Papa Francesc aprofita l’oportunitat per alertar d’alguns perills que cal evitar per no malbaratar l’esperit fundacional de servei a l’anunci de l’Evangeli, com serien la recerca dels propis interessos, d’autopromoció, d’afany de poder...
Com a senyals de ruta a seguir en el procés de reconsideració de les OMP, demana que en les diòcesis i parròquies es fomenti i visqui com a pròpia la vocació de la missió universal de l’Església. Que es potenciï l’esperit fundacional de la pregària i la caritat, buscant nous camins i noves formes en el servei, especialment de la caritat que no es redueixin a un pur assistencialisme. Que els seus promotors no es quedin en la burocràcia de les estructures i en els despatxos de les oficines sinó que siguin els primers en testimoniar aquest esperit missioner vivint més en les realitats dels pobles, i així poder-se alegrar i exultar assaborint les trobades que puguin sorgir gràcies a la feina de les OMP, i deixar-se sorprendre per elles.
Respecte als donatius, el Papa anima a buscar fonts de finançament, però també adverteix que en la distribució s’ha de respectar escrupolosament la finalitat dels donatius dels fidels, i la preferència pels pobres. Finalment recorda que l’Evangeli no s’identifica amb cap cultura i que l’anunci de la proposta evangèlica no pot ser una excusa solapada per imposar als pobles una determinada cultura.
Demana també que tot canvi en les OMP ajudi a alleugerir i flexibilitzar les estructures i les gestions, no ha augmentar-les, multiplicar-les i dificultar-les. 
Finalment  torna a insistir en el principi amb el que iniciava el seu missatge: no oblidem que únicament és l’Esperit Sant el qui actua en el Poble de Déu; però per fer bé el nostre treball missioner cal fer-lo com si tot depengués de nosaltres, convençuts però que tot depèn de Déu (S. Ignasi de Loyola). 
Artícle Revista Església de Tarragona num. 316, Maig-Agost 2020